Ugrás a tartalomra

Emlékezés Budafok helytörténészére

2022. július 07. csütörtök
Koszorúzással és kiállítással nyitották meg a Péter-Pál-napokat
Emlékezés Budafok helytörténészére

A Péter-Pál utcában a 6-os számú ház falán tábla emlékeztett dr. Joó Ernő helytörténészre (1924–2015), aki még 85 évesen is aktívan ellátta a polgári kör titkári teendőit, és akinek nevéhez a XXII. kerület múltját magába foglaló Tétény-Promontor című monográfia, A magyar pezsgőgyártás története, A budafoki pincék világa, és még számos kisebb terjedelmű, szűkebb területet felölelő mű fűződik. Joó Ernő lakott Nagytétényben, Budatétényben, végül Budafokon, a Péter-Pál utcában, és minden utcának, térnek, valamint épületnek ismerte a titkát, tudta a történetét. A 2009-ben díszpolgárrá választott Joó Ernő emléktábláján koszorút helyezett el Karsay Ferenc polgármester és Németh Zoltán alpolgármester, valamint az eseményeket szervező Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör elnöksége nevében Vankó András.

Ezt követően a Seybold–Garab-pincében frissen sült pogácsa és jófajta borok várták a kiállítás megnyitójára érkező vendégeket. „Itt vagyunk” – hirdette a pince falán lévő plakát, és tényleg: a pincében keramikusok és az általuk készített szebbnél szebb kerámiák: faliképek, térplasztikák, tányérok, bögrék, tálkák és egyéb kerámiatárgyak hívogatták a látogatókat.

– A kiállításon minden keramikus témánként több alkotással mutatkozik be, melyek műfaji, formai sokszínűsége jól jellemzi az alkalmilag összeállt csapat művészi formanyelvét, önkifejezési eszközeit – kezdte megnyitóbeszédét Vankó András. A Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör elnöke ezt követően bemutatta az alkotókat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ARTÉR Művészeti Egyesület „életének” 17 éve alatt több csoportos kiállítást rendezett már a Péter-Pál-napok rendezvényein itt, a Seybold–Garab-pincében. Most három iparművész hozta el munkáit: Bányai Gábor, Filotás Viktória és Nádor Mónika.

Beszédében kiemelte, hogy a kerületünkben működő Mészáros László Baráti Körben a keramikusok Schéffer Anna iparművész irányításával készítik műveiket. Közülük György Éva, Helfrich Judit, Komondi Magdolna, Luksikné Skita Judit, Onestyákné Ágotai Mária, Oroszi Judit, Pirnyák Rózsa munkáiban gyönyörködhetünk, de Schéffer Anna, Kiss Gabriella és Kissné Sipos Júlia is elhozta alkotásait.

A három napig nyitva tartó tárlat megnyitóján Frenyó Anna két Bach-művet adott elő hegedűn.

Tamás Angéla