Ugrás a tartalomra

Emlékmű a lengyel-magyar barátság jegyében

2018. április 07. szombat
A nyolc évvel ezelőtt történt tragédiának állít emléket a Mementó Szmolenszkért, melyet a lengyel-magyar barátság jegyében avattak fel április 6-án a budafoki Duna-parton. Az ünnepségen beszédet mondtak Lengyelország és Magyarország vezetői is.
Emlékmű a lengyel-magyar barátság jegyében

A Mementó Szmolenszkért emlékművet a 2010-ben történt légikatasztrófa évfordulójára állították, amelyben 96 lengyel vesztette életét, köztük Lech Kaczyński elnök. Az avatóünnepségén beszédet mondott Németh Zsolt, országgyűlési képviselő, aki maga is aktív támogatója volt a mementó létrehozásának. Elmondta, az emlékmű azt üzeni, hogy Magyarország szolidáris a katyini és a szmolenszki tragédia áldozataival és hozzátartozóikkal, szolidáris Lech Kaczyński egykori lengyel államfővel és testvérével, Jaroslaw Kaczyńskivel. Az országgyűlési képviselő szerint a magyar-lengyel sorsközösség nem csak a régmúlt szép hagyománya, hanem valóság a napjainkban is.

Orbán Viktor beszédében Közép-Európa vezető országának nevezte Lengyelországot, és felidézte utolsó emlékét Lech Kaczyński lengyel elnökről. „Ennek az emlékműnek a felavatásával azt üzenjük, megőrizzük és szívünkben hordjuk Katyn és Szmolenszk áldozatainak emlékét. Felépítjük és megőrizzük azt a Közép-Európát, azt a jövőt, amelyet ők álmodtak meg nekünk.” — mondta a miniszterelnök.

A lengyel–magyar barátságnak nagyon mélyek a gyökerei, mind a két nép történelmének a mélyére lenyúlik — mondta beszédében Jaroslaw Kaczyński. De nem csak a múltra kell tekinteni, hanem a jövőre is, a kapcsolatokat folyamatosan erősíteni kell – tette hozzá, és olyan csodálatos gesztusnak nevezte az emlékművet, amely megerősíti a két nép barátságát.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő beszédében kiemelkedőnek és meghittnek nevezte magyarországi látogatását.

Az emlékmű megáldását követően a résztvevők, köztük Budafok-Tétény önkormányzatának vezetői, egy-egy szál fehér tulipánt helyeztek el Lech Kaczyński emléktáblájánál. 

Budafok Duna-parti szakaszán Budapest Fővárosa és Budafok-Tétény önkormányzata együttműködésében, a TÉR_Köz pályázat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően újul meg a terület, melynek része a Makoldi Sándor szobrász által megvalósított Mementó Szmolenszkért emlékmű.