Ugrás a tartalomra

Emléknap focival, főzőversennyel

2023. június 07. szerda
Pelikán Imre: Jó érzés, amikor papa neve bárhol elhangzik
Emléknap focival, főzőversennyel

Amatőrök fociztak profi lelkesedéssel a harmadik Pelikán Imre Labdarúgó Emléktornán, ahogy azt az első kettőn is láthattuk. A hét éve elhunyt névadó tiszteletére május 27-én rendezett emléknapon azonban nemcsak a labda pattogott, hanem a tűz is, hiszen főzőverseny is színesítette a programot.

A Baross Gábor általános iskolában reggeltől kora délutánig remek mérkőzéseket láthatott a családi-baráti közönség, sok góllal. Mielőtt a „fácánok” és a „pelikánok” összecsaptak volna – Fácán néven is indult csapat a Pelikán Imre Közösségi Ház csapata ellen –, az önkormányzat nevében Vizi Sándor képviselő nyitotta meg a rendezvényt. Hosszasan méltatta a kupa névadójának, a kerület díszpolgárának a Baross-telepiekért végzett igen hasznos munkáját. Beszédében kiemelte, hogy Pelikán Imre, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör alapítója és örökös elnöke aktív életet élt, 22 évvel ezelőtt részt vett a kör újjászervezésében. – Emlékét szívesen ápoljuk hét évvel ezelőtt bekövetkezett halála óta – tette hozzá.

Ezután a hét együttes nekirugaszkodott, és meccsenként mindössze húsz percet voltak a rekortánon (gumigranulátum), de miután csak egy pálya állt a rendelkezésükre, kora délutánig potyogtak a gólok. Az utolsót a meccs végén az 52 éves (!) Scherrer József lőtte, ezzel nyert csapata, a Barossi Régi Diákok a Klauzál Gábor csapata ellen, és ezzel a Pelikán Kupát is elnyerte – harmadikok a Fácánok lettek. A labdarúgók rangidőse azonban Juhász Ferenc, az emléknap egyik fő szervezője volt 59 évesen. Még egy Juhász volt a pályán, Juhász Lajos, aki házigazdaként, testnevelő tanárként tett meg mindent a sportrendezvény sikeréért. (A gólkirályi címet Alberti Zoltán nyerte, a legjobb játékos Kiss Előd, a legjobb kapus Németh Roland lett.)

– Ismét egy színvonalas focitornán vagyunk túl, és köszönöm, hogy sportszerűen játszottak – ez már az eredményhirdetésen hangzott el a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnökétől, Bodnárné Fehér Erzsébettől, aki egyúttal ebédre, halászlére és gulyáslevesre invitálta a játékosokat a rendezvény fő bázisára, a XVI. utcában található Pelikán Imre Közösségi Házba, ahol, míg a focicsaták zajlottak, az udvaron főttek a finomságok. Négy főzőcsapat versengett a zsűri kegyeiért. A verseny győztese a Barossi Ifjúsági Klub, Juhász Dani és barátai lett marhapörkölttel, második a Mackó Polgári Kör Bodnár Attila gulyáslevesével, a harmadik Juhász Ferenc halászlével, a negyedik a Pelikán család csapata különleges marhagulyással.

– Volt, hogy mi győztünk, de sajnos most csak negyedikek lettünk, pedig isteni gulyást főztünk – kesergett Pelikán Imre fia, Imre, aki még megemlítette, hogy nagyon készültek most is. Testvére, Anna is jóízűen fogyasztott saját főztjükből, majd megköszönte a rendezőknek, hogy édesapja emlékét ilyen rangos rendezvénnyel is őrzik: – Jó érzés, amikor a papa neve bármilyen ünnepségen elhangzik, s halála után hét évvel sem csökkent a nimbusza – mondta.

A Pelikán-emléknap – amelyet az önkormányzat támogatott – kvízversennyel zárult.

Temesi László