Ugrás a tartalomra

Emléknyomok egy harmonikus életről

2016. február 29. hétfő
A Mészáros kör néhai festője, Takács László emlékkiállítása a Klauzál Házban
Emléknyomok egy harmonikus életről

Nagyon szerették és tisztelték a kerületünkben élt Takács László festőművészt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy igen sokan ellátogattak az alkotó születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállításának megnyitójára. A rendezvényen több százan zsúfolódtak össze a Klauzál-ház első emeleti kiállítócsarnokában, hogy meghallgassák Janzer Frigyes Munkácsy-díjas szobrászművész megnyitóbeszédét és az azt követő zenés műsort Veres Ágnes gitáros és Hárs Eszter énekes jóvoltából.

Takács László üzemmérnökként már huszonévesen tagja volt munkahelyén, a BHG Híradástechnikai Villamossági Rt.-ben megalakult képzőművészeti szakkörnek, itt szerezte meg a szakmai alapokat, majd motorja lett a negyven éve alapított Mészáros László Képzőművészeti Körnek. – A mostani kiállítás csak nagyon szűk keresztmetszetét mutatja meg Takács Laci művészetének – hallottuk a megnyitóbeszédben. – Szép festői pályát futott be, képei rendszeresen szerepeltek országos tárlatokon, amelyeken számtalan elismerést kapott. Profi színvonalon művelte a festészetet, képeit több múzeum, magángyűjtő őrzi – idézte fel a festő emlékét Janzer Frigyes.

Egy katalógusban így vall a négy éve elhunyt kerületi művész önmagáról: „Úgy érzem, hogy életem a művészet révén vált teljes egésszé és harmonikussá. Szerencsésnek érezhetem magam, mert úgy a családban, mint a munkámban és a művészetben segítőket és örömet találtam.”

A művész sajnos unokáinak, Katalinnak és Lilinek a képzőművészeti bemutatkozását már nem érhette meg. Az emlékkiállítása március 13-ig látható. (Temesi)