Ugrás a tartalomra

Énekművész a zsűriben

2024. június 10. hétfő
Lezárult a Budafoki Pincejárat tehetségkutató versenye
Énekművész a zsűriben

A Piactéren június elsején rendezték meg a Budafoki Pincejárat tehetségkutató versenyét. A fellépő tíz zenekar húsz-húsz perces koncertje után eredményt is hirdetett a zsűri. A háromfordulós megmérettetés győztese, az Arcosok Klubja és a különdíjas Lantos Gábor & The King’s Men Karsay Ferenc polgármestertől vette át a megérdemelt elismerést. A háromtagú zsűri (Micheller Myrtill énekesnő, Pulius Tibor, a Supernem zenekar gitárosa és Bolyki Balázs énekes, dalszerző, a Bolyki Brothers a cappella együttes alapítója) a saját rangsorukat összevetve arról döntött, hogy melyik zenekar játsszon majd az őszi Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, illetve ki kapja a közönség tetszését is kifejező különdíjat, amellyel lehetőséget nyer egy kerületi rendezvényen való fellépésre. Bolyki Balázzsal a versenyről, a részt vevő zenekarokról és a verseny színvonaláról beszélgettünk.

Énekművész a zsűriben– Sűrűn előfordul, hogy zsűrizni hívják?
– Évtizedek óta szerepelek műsorok, versenyek szakértői teamjében, különösen, ha az éneklés áll a középpontban. Legutóbb például Ócsán egy országos énekverseny zsűrielnöke voltam. Budafokon nagyon élveztem, hogy a tehetségkutató versenyen zenekarokat értékeltünk, mert ez jóval komplexebb dolog. Izgalmas feladat volt, sokkal több szempontot kellett figyelembe venni. Előfordul ugyanis, hogy valaki vagy valami nagyon jó egy előadásban, de összességében mégsem tud működni a produkció. 
– Nehéz helyzetben volt a zsűri – hangzik el szinte minden értékeléskor. Ez erre a kerületi rendezvényre is igaz volt?
– Szoros volt a verseny, mert nagyon jó zenekarok álltak a színpadon. Zenéjükben nem a piaci trend volt a mérvadó, saját gondolatokat tolmácsoltak, saját zenei világot építettek. A budafoki tehetségkutató nagyon színes zenei világot tárt elénk. Hallottunk rockot, funkot, pop-, valamint elektronikus zenét, és ezek mindenféle ötvözetét jó minőségben, együttest remek énekesnővel, egy másikat kiváló vokállal. Volt olyan kemény rockot játszó banda, amely igen igényes zenét hozott, és óriási profizmussal, stílushűséggel játszott. A győztes Arcosok Klubja rendkívül céltudatos és kreatív csapat. Most hallottam őket először. A tizennyolc éves srácok saját szerzeményeket játszanak, szövegeikben a maguk problémáiról beszélnek. A különdíjas Lantos Gábor & The King’s Men zenekar pedig valósághűen hozta elénk Elvis Presley világát.
– Okozott gondot a döntés során, hogy a győztes a borfesztivál közönségének játszik majd?
– El kellett határozni magunkat, figyelembe vesszük-e, hogy a győztes zenekar kompatibilis legyen egy pezsgős, boros rendezvénnyel, vagy nem foglalkozunk ezzel, és a stílustól függetlenül a legjobb együttest választjuk ki. Mi ezt tettük, és úgy érzem, helyesen.

Tamás Angéla