Ugrás a tartalomra

Erdőben, ösvényen, fennsíkon

2021. június 29. kedd
Természetvédelmi csapatversenyt tartottak a diákoknak a civilek
Erdőben, ösvényen, fennsíkon

Egy év szünet után ismét megtarthatta a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület hagyományos kerületi felső tagozatos csapatversenyét a Kamaraerdő és a Tétényi-fennsík egy részén. A gyerekeknek a több állomásból álló terepversenyen az élőhely jellegzetes növény- és állatvilágáról előzetesen megszerzett tudásáról kellett számot adniuk. A versenyen négy iskola nyolc csapata vett részt.

A diákok a Rókales utca végén kapták meg a feladatlapot, onnan indultak a Kamaraerdő egyik ösvényén az első állomás felé. Ahogy megérkeztek, már kapták is az első kérdéseket a helyszínen várakozó szakértő önkéntesektől. A felkészüléshez a kamaraerdei tanösvény füzete nyújtott nagy segítséget a diákoknak. Volt olyan állomás, ahol a fennsík növényvilágára vonatkoztak a kérdések, egy borítékból kellett kihúzni és felismerni a védett vadvirágokat ábrázoló képeket. A víztorony felé haladva a cserjésben a fennsík állatvilágára kérdeztek rá a feladatok, lepkéket és védett állatokat kellett felismerni. Végül a Kamaraerdő menti réten a természetvédelem pár alapelvére voltak kíváncsiak az önkéntesek. Talán ez volt a legnehezebb feladat, de a legtöbb pontot hozhatta a csapatoknak, ha tudták a helyes válaszokat.

Háromfős csapatok indultak a terepversenyen, mindenkinek saját tervezésű emblémája volt, amit a célban a zsűri értékelt. Ezúttal nem volt gyülekezés a végén és eredményhirdetés sem, az másnap online történt. A Fitoland területére beérkező csapatok átvehették az ilyenkor megszokott kis ellátmányukat (pogácsa, csoki, alma, ásványvíz) és a számukra összegyűjtött, természettel kapcsolatos kiadványokat. „Úgy gondoljuk, hogy most valóban a részvétel volt a fontos, ezt hangsúlyoztuk azzal, hogy minden részt vevő csapat azonos ajándékban részesült, csak a dobogósok kaptak további könyvjutalmat” – mondta Mészáros Péter, a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

A pontszámok alapján a következő eredmények születtek: 5–6. évfolyamon első lett a Gádor, második a Baross, a harmadik pedig a Kossuth iskola csapata. A 7–8. évfolyamon holtverseny alakult ki a Bartók és a Baross iskola diákjai között.

(Viszkocsil Dóra)