Érkeznek a bevallási ajánlatok

2015. április 29. szerda
NAV közlemény

Idén több mint 87 ezer fővárosi és Pest megyei adózó kérte a NAV közreműködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében. A hivatal a bevallási ajánlatotokat április 30-ig postázza, illetve az Ügyfélkapuval rendelkezőknek elektronikusan küldi meg. A munkáltatók szintén április 30-ig adnak igazolást az szja-bevallás elkészítéséről azoknak, akik azt kérték.

A NAV által küldött bevallás adatait össze kell hasonlítani az igazolásokon szereplő adatokkal. Amennyiben eltérés nincs, akkor további teendő sincs, a bevallást nem kell visszaküldeni. Fontos azonban, hogy a hozzá tartozó igazolásokkal együtt 2020. december 31-éig meg kell őrizni.

Aki módosítja vagy kiegészíti a bevallási ajánlatot, annak a végleges változatot aláírva, május 20-áig kell visszajuttatni a NAV-hoz.

Ha valakinek fizetendő adója keletkezik, azt május 20-áig kell rendezni. A bevallási nyomtatványon részletfizetés is választható (150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető), ilyenkor az első részletet kell május 20-ig megfizetni.

Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba.

Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri az adót és az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is meg kell adnia.

Az szja 1+1%-áról május 20-ig lehet rendelkezni, a támogatható szervezetek a NAV honlapján szerepelnek: http://nav.gov.hu/nav/szja1_1.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága