Ugrás a tartalomra

„Erős vár a mi Istenünk”

2022. december 27. kedd
Egy évtizede irányítja Hokker Zsolt lelkész a budafoki evangélikus gyülekezetet
„Erős vár a mi Istenünk”

Hokker Zsolt lelkipásztor, aki Óbudán töltötte a gyakorlati évét és 8 éven át ott szolgált lelkészként, már arra készült, hogy nyugdíjba vonuló kolleganőjétől átveszi az ottani gyülekezet irányítását, amikor a Budafoki Evangélikus Egyházközség presbitériumából (világi vezetés) felkeresték, eljönne-e Budafokra lelkésznek. Hokker Zsolt lelkipásztorral beszélgettünk.

– Azonnal igent válaszolt a presbitériumnak? 
– Először elzárkóztam, mondtam, hogy előre eltervezett út vár rám. Ennek ellenére meghallgattam a gyülekezet világi vezetőjének összefoglalóját, amelyből kirajzolódott, hogy képzelik el a budafoki gyülekezet jövőjét. Ezt követően kihoztam a szobámból egy papírlapot és letettem az asztalra. Ezen a papírlapon azt írtam össze korábban, hogy mit szeretnék csinálni, ha majd egy gyülekezetet vezetek. Mindkettőnk szeme kikerekedett, mert az elmondottak és a leírtak egy az egyben megegyeztek. Úgy gondoltuk, hogy ez nem lehet véletlen, ebben Isten keze van, így elfogadtam a felkérést.

– Mekkora gyülekezet fogadta?
– A gyülekezet területén (XXII. kerület, Albertfalva, Kelenvölgy – a szerk.) érkezésemkor 1300 fő vallotta magát evangélikusnak, és közülük közel 200-250-en vettek részt aktívan a hitéletben. Ma már több mint 300 ez a szám. Én azonban azt szoktam mondani, hogy 34 ezer, mert a gyülekezettel közös missziónk, hogy a hozzánk tartozó területen minél több, semelyik felekezethez nem tartozót, azaz 34 ezer embert megszólítsunk, és eljuttassuk hozzájuk az evangélium hírét. Erre készültünk a gyülekezettel, így ez határozta meg a kisebb célokat, amelyeket az elmúlt időszakban kijelöltünk magunknak.

– Milyen célok mentén haladtak?
– Arra törekedtünk, hogy az aktív gyülekezet erősödjön, a tagok ismerjék meg egymást, barátkozzanak össze és épüljenek kapcsolatok. Olyan közösséget akartunk létrehozni, amelyben mindenki otthon érzi magát, mert így sokkal jobban tudunk figyelni Isten igéjére, az át tudja hatni az életünket.

– Mi a következő lépés?
– Reméljük, hogy ehhez a maghoz csatlakoznak majd a magukat evangélikusnak vallók, de istentiszteletre rendszertelenül járók, és sokan a felekezetekhez nem tartozók közül is. Szeretnénk, ha minél többekhez eljutna az a jézusi biztatás, amely a beiktatásom alapgondolatát is adta: „Keressétek először az Isten országát és igazságát, és mindezek (napi szükségleteink) ráadásul megadatnak majd nektek” (Máté evangéliuma 6,33).

– Hogy telik az adventi időszak? 
– Advent első vasárnapja előtt elkészült a betlehemes ház, gyertyát öntöttünk, képeslapot és adventi koszorút készítettünk a családokkal. Az istentiszteletek után a templom kertjében felállított betlehemi házikó mellett, közös énekléssel kísérve gyertyát gyújtunk az adventi koszorún. A második vasárnap vásárt tartott a Hölgyválasz, a következőn pedig a csengőkórus csengettyűzik majd, de már a karácsonyi műsor próbái is elkezdődtek.

Tamás Angéla