Ugrás a tartalomra

Európa legjobbjai közé került Szalay Petra

2023. április 14. péntek
Európa-bajnoki bronzérmes a sportcsalád legifjabb sarja
Európa legjobbjai közé került Szalay Petra

Szalay Petra különleges lány, jobban mondva a családja különleges, és benne ez a 13 éves ifjú hölgy, aki a napokban bronzérmet szerzett dzsúdzsucuban, régebbi nevén dzsiu-dzsicuban. Különleges, mert a nővére tavaly volt Európa-bajnok ebben a sportágban, édesapja grapplingben utolérhetetlen, anyukája pedig – akiről már írtunk a Városházi Híradóban! – atlétikában remekel.

Petra a rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója, és ha nem sportolna, akkor is büszke lehetne az eredményeire, mármint a tanulmányaira, hiszen bőven a 4,5-ös átlag felett teljesít.

De hát, ha lehet ezt mondani, a tanulás neki csak „másodállás”, az igazi elfoglaltsága a dzsúdzsucu, amit ötéves kora óta űz a budaörsi ZR Team versenyzőjeként. Ugyanabban a klubban, ahol édesapja dzsúdzsucizik.

– Ötéves voltam, amikor édesapám edzője a gyerekeknek tartott tréninget, apu levitt, és én itt ragadtam – mondja a budatétényi Óhegyen lakó kislány. – Kipróbálni és megszeretni egy pillanat műve volt ezt a szép sportágat.

Amelyben korosztálya legjobbja idehaza, sőt, Európában sincsenek sokan jobbak nála. Olyannyira, hogy a minap a franciaországi Verquinben bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon az U16-os korosztályban, az 52 kilós súlycsoportban.

– Az első mérkőzésemen a négy közé jutásért hátsó fojtással legyőztem lengyel ellenfelemet, aki nagyon erős volt, de én „lekopogtattam” – idézte fel Petra a franciaországi történéseket. – Az elődöntőben a görög lány engem fojtott, én viszont akkor sem akartam lekopogni, amikor már alig kaptam levegőt. Végül el is ájultam, azaz túl későn kopogtam le…

Petra edzője Szekeres Ákos a ZR Teamben. Hogy miért ez a klub neve? Mert azt a stílust képviselik, amit a brazil Ze Radiola fekete öves mester, innen az elnevezés. Mellesleg Szekeres Ákosnak is fekete öve van már, Petrának meg zöld-fehér, ami persze nem azt jelenti, hogy fradista volna…

Sajnos, a dzsúdzsucu még nem olimpiai sportág, de Petra szerint jó az esélye arra, hogy felkerüljön az ötkarikás programra. Petra egyébként más sportágat is űzött fiatalabb korában, a röplabdával kezdte, de mountainbike-ozott, ciklokrosszozott, sőt, atletizált is, utóbbit főleg a Covid idején.

Ezek után nem csoda, hogy a testnevelés a kedvenc tantárgya, és nyolcadik után a rózsakerti gimnáziumban folytatná tanulmányait.

De azért továbbra is első a dzsúdzsucu!

Városházi Híradó // Ch. Gáll András