Ugrás a tartalomra

Évszázados elmaradást hozunk be

2015. május 01. péntek
ÁLLÁSPONT - Karsay Ferenc polgármester
Évszázados elmaradást hozunk be
Budapest szennyvizének 6 százaléka nem csatornába folyik, nem a szennyvíztisztítóba kerül, hanem elszivárog a talajba. Legalábbis 2013-ig így volt. Akkor kezdődött európai uniós támogatásból a 16 kerületet érintő, 34 milliárdba kerülő óriásberuházás, a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt, ami megoldást kínál. Két év alatt 240 km új csatorna – ebből 20 km gyűjtőcsatorna – épül. A beruházásnak köszönhetően közel 14 ezer fővárosi ingatlan kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózatra, összesen 20 ezer család, azaz 42 ezer lakos élete válik komfortosabbá. Kerületünk is érintett, 34,4 km csatorna épül meg. A közvetlen környezetvédelmi hasznon kívül – a szennyvíz nem folyik a talajba, illetve tisztítatlanul a Dunába – jelentős a másodlagos hatás is: végre leaszfaltozhatjuk azokat a földutakat, amelyek alá bekerült a csatorna. A projekt kerületi részének előkészítésében elévülhetetlen érdemei vannak Németh Zoltánnak, aki a Fővárosi Közgyűlésben képviselte településünk érdekeit, 2014 óta pedig alpolgármesterként már a megvalósítást mozdítja elő. Az is az eredményei közé tartozik, hogy további 18 utcát sikerült beemelni a projektbe. Ezeknél a kiviteli tervek elkészíttetését önkormányzatunk vállalta magára, a képviselő-testület pedig 15 millió Ft-ot irányzott elő az önrészre. 
Az európai uniós támogatás kizárólag arra elég, hogy az utakat a csatorna nyomvonalában helyreállítsák a kivitelezők. Logikus azonban, hogy ha már úgyis felbontják az utat, utána teljes szélességében újítsuk fel. Erre a célra a testület 30 millió forintot irányzott elő legutóbbi ülésén. Ez azonban az érintett utcáknak csak egy kis részére elegendő, ezért előkészíttetek egy újabb döntést, amely már 100 milliós nagyságrendben teszi lehetővé a széltől szélig történő felújítást.
Tisztában vagyunk vele, hogy egy ennyire kiterjedt, a szinte a kerület minden részét érintő építkezés nagyon sok kényelmetlenséggel, felfordulással jár. Nagy a zaj, a por, a forgalmat is akadályozzák az útbontások. A kivitelezők, alvállalkozók nem mindig járnak el az elvárható gondossággal. Noha nem a kerületi önkormányzat a beruházó, és nem állunk szerződéses kapcsolatban a kivitelezőkkel, a Városfejlesztési és -üzemeltetési Irodánk dolgozói járják a helyszíneket, ellenőrzik a minőséget, és a felmerülő kifogásokat igyekeznek a fővárosi önkormányzat szakembereivel megoldani. Mindenkitől megértést és türelmet kérek, mert Budafok-Tétényben a csatornázással évszázados elmaradást számolnak fel.