Ugrás a tartalomra

Exkluzív tárlatvezetés Hollerung Gáborral

2017. március 04. szombat
A Liszt Ferenc-díjas karmester a Műcsarnokban mutatta be Az első aranykor című kiállítást
Exkluzív tárlatvezetés  Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester alkalmi tárlatvezetést tartott február 18-án a Műcsarnokban. Az első aranykor című kiállítás szorosan kapcsolódik az érdemes művész életéhez, hiszen idén először rendezték meg a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar közreműködésével az Aranybált, amely ennek a korszaknak a zseniális zeneszerzőit idézte meg.

Az első aranykor című kiállítás a Monarchia korának azokat az évtizedeit öleli át, amikor a művésztársadalomnak a művészetkedvelő elittel karöltve Budapesten igazi művészeti életet sikerült megteremtenie. A tárlaton a festmények megtekintése közben komolyzenei darabokat hallgathatnak a vendégek. Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat centrális intézménye volt a tárlat által megidézett kornak, a művészek érdekképviseleti szerveként kiállításokat szervezett bel- és külföldön. Erről a négy és fél évtizedről, a magyar festészeti korabeli fejlődéséből ad ízelítőt a kiállítás, de mellette bemutatja azt is, hogyan változtak a stílusok és az ízlés a kortárs osztrák, cseh, lengyel festészetben. Néhány kiemelkedő mester, akiknek az alkotásait megcsodálhatták Hollerung Gábor közreműködésével a múzeumban: Makart, Matejko, Munkácsy, Lotz, Ferenczy, Kupka, Schikaneder, Malczewski, Wyspianski. A kiállított képeken keresztül mutatják be a közönségnek az Osztrák–Magyar Monarchia nemzeti festészeti iskolái közötti párhuzamokat és különbségeket. Egy-egy festmény elemzése közben Hollerung Gábor zenéről, zenészekről szóló történeteket is mesélt az érdeklődőknek. Az egyik teremben zenei sorozatot is megtekinthettek a látogatók: Auchentaller osztrák festőművész munkáit, aki apósa megrendelésére festette meg Beethoven szimfóniájának öt részét. A tárlatvezetés végén Hollerung Gábor összegezte a látottakat és hallottakat.

– A képzőművészetnek és a zenének nagyon fontos küldetése van, mégpedig az, hogy szépséget hozzon létre – fejtette ki a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezetője. – A zenében a szépség a hangokban, a képzőművészetben többek között az ábrázolásban található meg – fűzte hozzá. Mint elmondta, a kiállítás célja, hogy felidézze, milyen magas színvonalú alkotások sora született az aranykorban Közép-Európában, és hogy minden nemzet festészetének sajátos üzenete és egyéni színezete volt. A tárlat március 12-ig tekinthető meg a Műcsarnokban.

(Viszkocsil Dóra)

A Promontor TV összefoglalója: