Ugrás a tartalomra

Ez történt a februári testületi ülésen

2019. március 01. péntek
Az év első rendes testületi ülését február 21-én tartották, ahol a képviselők elfogadták az önkormányzat 2019-es költségvetéséről szóló rendeletet, szavaztak több helyi támogatás emeléséről, valamint a kerületi civil szervezetek támogatásáról is döntöttek.
Ez történt a februári testületi ülésen

A testületi ülés előtt 80. születésnapja alkalmából és munkássága elismeréseképpen köszöntötték Kubászova Tamarát, akit a hónap művészének választottak. Az orvostudomány elismert kandidátusa, szobrászművész 49 éve hűséges lakója Budafoknak. Több mint 150 csoportos és közel 50 egyéni, hazai és külföldi kiállításon vett részt, köztéri alkotásai 14 helyen láthatók országszerte.

Köszöntötték Jakab Jánost, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnökét, Esterházy Miksa-díjas sportszakembert, labdarúgóedzőt, aki tavaly novemberben Papp László Budapest Sportdíjat vehetett át Tarlós Istvántól a Főváros napja alkalmából. Most Budafok-Tétényért-emlékéremmel ismerték el a kerületi sportéletben elért sikereit.

A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat 2019-es költségvetésről szóló rendeletet, amely az önkormányzat bevételeit és kiadásait tartalmazza. A dokumentum irányt ad az éves működésnek, részletesen leírja többek között, mekkora összeget fordítanak az évben zöldterületek fejlesztésére, utak építésére és felújítására, vagy éppen szociális feladatokra.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kötött megállapodás szerint naponta több száz kilogramm, Aldiból és Tescóból származó élelmiszert oszthat szét a Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ. Márciustól tovább gyarapodik az adományok mennyisége, amely az elosztásra kijelölt helyek növelését kívánta meg. Így márciustól a Nagytétényi út 68. szám alatti épülettel bővült a Család- és Gyermekjóléti Központ, ennek értelmében az alapító okirat módosításáról döntöttek.

A képviselők döntése alapján idén sem emelkednek a bölcsődei, óvodai és étkezési térítési díjak, annak ellenére, hogy az önkormányzat által fizetett önköltség nőtt az elmúlt időszakhoz képest. A testület szavazott a nem csak rászorultsági alapon adható helyi támogatások emeléséről is. 2018-ban sajnos több tűzeset is történt a kerületben, viszont az önkormányzat által adható gyorssegély nem tudott érdemi segítséget nyújtani. Most, az erre vonatkozó rendelet módosításával a rendkívüli esemény (pl. tűzeset) miatt krízishelyzetbe jutottak személyenként 50 ezer forintos azonnali segélyben részesülhetnek. Növelték a tüzelőtámogatást is, ami kétszeresére emelkedett.

Az önkormányzat továbbra is együttműködik a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel, akiknek támogatásáról döntöttek. Az előző évekhez hasonlóan 2019-ben is segítik a Baross Gábor-telepi Polgári Kör, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete, a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör, a Budatétényi Polgári Kör, a Nagytétényi Polgári Kör, a Promontorium Borlovagrend és a Rózsavölgy Egyesület működését.

A képviselők hosszabban időztek a túlóratörvény kerületi alkalmazásával kapcsolatos előterjesztésnél. Az ellenzéki képviselők által a témával kapcsolatban benyújtott indítványt az Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága és a Gazdasági, Vállalkozás- és Turizmusfejlesztési Bizottsága is tárgyalta előzetesen, ám a kerület stratégiai partnereivel történt konzultáció és a jogszabályok alapján nem javasolták az előterjesztés testületi ülésen való megvitatását, mivel az nem érinti hátrányosan a kerület munkavállalóinak helyzetét. A testületi ülésen az ellenzéki javaslattevők kérték a saját előterjesztésük egy részének törlését, mert nem tudtak válaszolni arra a korábban feltett kérdésre, hogy honnan származnak az ott szereplő adatok. A kormánypárti képviselők számos kérdést tettek fel az ellenzéki előterjesztőknek.  Mivel a kérdezők szerint érdemi válaszokat nem kaptak, illetve az előterjesztők nem hoztak új érvet a bizottsági üléseken elhangzottakhoz képest, így a képviselők többségének szavazatával levették a témát a napirendről.

 

Fotó: Horváth Tamás