Ugrás a tartalomra

Ez történt a szeptemberi testületi ülésen

2021. szeptember 14. kedd
A járványügyi intézkedések miatt az elmúlt időszak testületi üléseit nem lehetett hagyományos módon megtartani. 2021. 09. 09-én azonban újra személyesen döntöttek a kerületet érintő intézkedésekről a Városházán.
Ez történt a szeptemberi testületi ülésen

Az ülés előtt szokás szerint újabb budafok-tétényi kiválóságok méltatására került sor. Kerületünk egyik legismertebb vállalkozója, Bakos Miklós 2021. június 21-én Díszpolgári címet vehetett át a kerület vezetésétől. Példamutató magatartásával hozzájárul az esélyegyenlőséghez mind a kerületi és budapesti rászorulók, mind pedig a határon túli magyarság patronálásával. Díszpolgári címe mellett Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben is részesült, amelyet Áder János köztársasági elnök adott át számára.

Monostori Péter történész-szakíró és a TTT nemzeti Beat-, Pop- és Rockarchívum kurátora. A magyar könnyűzene történeti emlékeinek felkutatásáért, megmentéséért és rendszerezéséért, a TTT nemzeti Beat-, Pop- és Rockarchívum létrehozásáért, Bencsik Sándor gitáros és zeneszerző emlékének ápolásáért, valamint katonai szakírói munkásságáért a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, amelyhez a testületi ülésen is gratuláltak neki.

Köszöntötték a kerületi iskolák két új intézményvezetőjét, és egy tagintézmény-vezetőjét: Németh Anikót, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola új intézményvezetőjét, Bleicher Monikát, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola Szent István téri Tagintézményének új tagintézmény-vezetőjét és Rákosné Varga Editet, a Budafoki Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új intézményvezetőjét.

A testület jóváhagyott egy átdolgozott és módosított farendeletet. A tavaly májusban hatályba lépett farendelethez érkezett lakossági és képviselői észrevételeket figyelembe véve átdolgozták a hatályban lévő farendeletet. Hamarosan részletesen beszámolunk arról, hogy milyen változtatásokat foglal magában az új szabályozás.

A költségvetéshez benyújtott módosító indítvány kapcsán Németh Zoltán alpolgármester ígéretet tett arra, hogy heteken belül egyeztetésre hívja a képviselőket a kertvárosi utcák forgalomcsillapítása témában.

A testület egyhangúlag fogadta el a Dél-budai Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. 2021. évi feladatellátási támogatásának kiegészítésére tett javaslatot. Ennek értelmében az önkormányzat a 2021. évi költségvetéséből, működési célú pénzeszközátadásként – 2021. november, december hónapokra – legfeljebb bruttó 2,7 millió forint/hó támogatást nyújt a Káldor Adolf Szakrendelőnek.

Döntöttek arról is, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogramhoz, amelyre a kerületi, felsőoktatásban részt vevő diákok pályázhatnak. A szociális támogatás önkormányzati részét havi húszezer forintra emelte Önkormányzatunk a sikeresen pályázó leendő vagy már tanulmányokat  folytató, és hátrányos helyzetük miatt támogatandó hallgatók képzési körülményeinek megsegítésére.

Az ülés végén a sürgősségi indítványokat vitatta meg a testület. A Tóth Endre momentumos képviselő által benyújtott zajvédelemről szóló rendelet kapcsán végül Krieger Krisztina képviselő módosító indítványát fogadták el, melyben arra kérték az előterjesztőt, hogy pontosítsa az indítványának részleteit. Abban minden képviselő egyetértett, hogy a zajvédelem egy mindenki számára kiemelten fontos ügy.

A képviselő-testület egyetértett azzal, hogy a Fővárosi Részvételi Költségvetés Gondoskodó Budapest kategóriájában szereplő LÉGYOTTPONT elnevezésű javaslat számára helyet biztosítson a kerületben. A téren különböző életkorú, mozgássérült, autista, demenciában szenvedő és ép ember közösen élheti át a sportolás élményét. Az önkormányzat javaslatot tesz a főváros számára a megvalósítás lehetséges helyszínéről.

A testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek és a részletes napirendek itt érhetők el.

Fotó: Horváth Tamás