Ugrás a tartalomra

Ez történt az áprilisi testületi ülésen - Videóval frissítve!

2019. május 02. csütörtök
Kevesebb műanyag hétköznapjaink során, több fa Budafok-Tétényben – a képviselők több környezetvédelmi témájú napirendről is szavaztak az április 25-i testületi ülésen.
Ez történt az áprilisi testületi ülésen - Videóval frissítve!

A képviselők köszöntötték Kolta Pétert, április hónap művészét. A pécsi születésű jazzgitáros ma már Budafokon alkot klasszikus és flamenco gitárján, szólóban és trióban egyaránt. Zenekarával a Trio Koltával 2018-ban a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon is felléptek.

Karsay Ferenc polgármester visszaidézte a március 23-i eseményeket, amikor két, második világháborús bomba kiemelése és hatástalanítása miatt ürítették ki a kerület egy részét. A műveletben közel 900-an vettek részt, akiknek köszönhetően mindenki biztonságban visszatérhetett otthonába. Köszöntötték azokat a szakembereket, akik kiváló szakmai munkájukkal hozzájárultak ehhez. Köszönetüket fejezték ki dr. Bató András rendőr alezredesnek, a kerületi rendőrkapitányság vezetőjének és állományának, Czifra Ferenc András tűzoltó alezredesnek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Kirendeltség polgári védelmi felügyelőjének, Ott János tűzoltó őrnagynak, a Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs parancsnokának, valamint Borsos József Tamás ezredesnek, a kormányhivatal Fővárosi Védelmi Bizottsága titkárának, aki a műveletet koordinálta. „Kerületünkben végzett munkája elismeréséül” éremmel köszönték meg Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred parancsnokának, Szilágyi Zsolt ezredesnek és parancsnokhelyettesének, Major Tibor alezredesnek a munkáját. Köszöntötték az ezred négy, az akcióban résztvevő tagját, akik hősies magatartást tanúsítottak a művelet során: Both Péter főtörzsőrmestert, tűzszerészt; Simon Donát főtörzsőrmestert, tűzszerészbúvárt; Gyarmati Norbert őrmestert, tűzszerészt és Stefanek Levente őrvezetőt, hadihajóst.

A képviselők közösen álltak ki a műanyagszemét csökkentése mellett, ennek értelmében a Polgármesteri Hivatalban és a kerületi fenntartású intézményekben is szorgalmazzák a  műanyagpalackos italok és egyéb, egyszer használatos műanyagok elhagyását. A szemlélet további népszerűsítése érdekében folytatják az ismeretterjesztő kampányt a témában.

A testület tagjai döntöttek arról, hogy rendeletet alkotnak a budafok-tétényi fák védelméről. A vélemények alapos megismerése érdekében társadalmi egyeztetést indítanak a kérdésben a közeljövőben. Nagy visszhangja volt a közelmúltban, hogy a Rozárium melletti erdős magánterületen tömegesen vágtak ki fákat. A folyamat megakadályozása érdekében változtatási tilalmat rendeltek el a területen, így telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad.

Az ügyintézés során szerzett tapasztalatok és a megváltozott jogi helyzet miatt új rendeletet alkottak a közterületek használatáról. Ennek értelmében szigorodott az üzemképtelen autók tárolásának szabályozása, és belekerült az az előírás, miszerint lomtalanítás idején felszólítás nélkül elszállíttathatják a közúton engedély nélkül elhelyezett tárgyakat. Az új rendelet nagy hangsúlyt fektet a városkép védelmére is.

A testület elfogadta a beszámolót a kerületi rendőrkapitányság tavalyi munkájáról és a kerület bűnügyi és közbiztonsági helyzetéről, valamint a Budafoki Katasztrófavédelmi Örs 2018-ban végzett tűzvédelmi tevékenységéről.

A testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek és a részletes napirendek itt érhetők el.

Galéria: Horváth Tamás