Ugrás a tartalomra

Ezrek kapnak vakcinát a kerületi oltóponton

2021. április 14. szerda
Karsay Ferenc polgármester elsőként állt önkéntes segítőnek a húsvéti dömping idején
Ezrek kapnak vakcinát  a kerületi oltóponton

Budapesten tizennyolc oltóponton végzik a vakcinációt, amely nagyon jól halad a fővárosban és országosan is. A Káldor Adolf Szakrendelőben az intézmény szakdolgozói mellett a védőnők is besegítenek. A védőnők végzik az oltásra érkezők személyazonosságának ellenőrzését. Megnézik, hogy az illető rajta van-e a kormányhivatal által adott listán, mert csak azok kaphatják meg az oltást. Ellenőrzik, hogy a beleegyező nyilatkozat megfelelő módon van-e kitöltve, illetve, aki nem töltötte ki előre a nyilatkozatot, az ott helyben is megteheti. Akinek szükséges, segítenek a kitöltésben. Kikérdezik az oltásra érkezőket a rendszeresen szedett gyógyszereikről, és azokat ráírják a nyilatkozat hátuljára. Oltás után megfigyelik a beoltottak általános állapotát, esetleges rosszullét esetén szólnak az orvosnak.

Ezrek kapnak vakcinát  a kerületi oltópontonMivel az iskolák március 16-tól bezártak, az oltópontra szükséges munkaerőt az iskolavédőnők által biztosították. Így a területi védőnők végezhették tovább a saját feladatukat, az iskolavédőnőknek meg sikerült hasznos feladatot adni, így senkit sem kellett állásidőre vagy szabadságra küldeni. Április 19-től azonban újranyitnak az iskolák, így onnantól a területi védőnők is bekapcsolódnak az oltópontok munkájába.

A védőnők napi kapcsolatban vannak Kiss Norberttel, a szakrendelő igazgatójával, Ludván Miklósné ápolási igazgatóval. A munka koordinálásában Patócs Andrea, az önkormányzat humánszolgáltatási irodájának vezetője is a segítségükre van – nyilatkozta a huszonketto.hu-nak a XXII. kerületi Védőnői Szolgálat vezetője, Kincsverőné Pötörke Katalin.
A Káldor Adolf Szakrendelőben egyébként húsvét környékén volt az első nagy oltási dömping, ezért a megnövekedett oltási feladatok miatt egy napig a szakrendeléseket is szüneteltették.

Első budai oltópontként a Káldor Adolf Szakrendelőben a húsvéti hétvégén több mint kétezer vakcinát adtak be. A már meglévő két oltóponton kívül további 5-6 helyiséget jelöltek ki, emellett azonban az intézmény betegforgalma biztonsággal nem volt kezelhető, az oltásra és a szakrendelésekre érkezők védelme érdekében így a szakrendelések szüneteltek.
A kormányhivatal emellett arra is kérte a kerületi önkormányzatot, hogy szervezzen önkéntes munkaerőt az oltópontokra. Erre elsőként a polgármester, Karsay Ferenc jelentkezett.

(VH)