Ugrás a tartalomra

Fedett és nyitott terek

2017. augusztus 16. szerda
Egy Csésze utcai lakóház tervezéséért Ray Rezső Vilmos Építészeti Nívódíjat kapott a kerülettől Vörös Balázs építész
Fedett és nyitott terek

Fedett és nyitott terek– Mi a különlegessége ennek az épületnek?

– Szerencsés helyzetben voltam a telekkel és a megbízókkal kapcsolatban is. Ingergazdag, jó adottságokkal rendelkező területről van szó, ami számos kiaknázandó lehetőséget kínál egy építésznek. Gondolok elsősorban a tájolásra, a fekvésre, a telek zárványszerű elhelyezkedésére. Egy családi ház egyik legfontosabb jellemzője a környezetével, saját pici territóriumával, kertjével kialakított viszonya. Fontos a belső és külső terek kapcsolata, és főleg a kettő határán létrejövő fedett-nyitott terek minősége. Ezen szempontok átgondolása a homlokzatburkolattal, homlokzati elemekkel együtt alapvetően befolyásolja a megjelenést, és erre a tervezési folyamatra a megbízók is nyitottak voltak.

– Milyen adottságokkal rendelkezik Budafok-Tétény, miért jó ide házat tervezni?

– Több házat terveztem ide. Budafok egy olyan köztes zóna, ami még a fővároshoz tartozik, de változatos kisvárosias helyeket rejteget. Adottságaihoz, a hagyományokra épülő saját karakteren túl, ez a köztesség is hozzátartozik.

– Mikor fogalmazódott meg önben, hogy építész szeretne lenni?

– Nagyon korán, általános iskolás, 7. osztályos koromban. Fantasztikus rajztanárunk volt, Judit néni, aki minden második alkalommal esztétikaórát tartott. Megpróbáltuk a felvetett absztrakt gondolatokat formába önteni, formákat szülni.

– Tanulmányait hol végezte, és jelenleg mivel foglalkozik?

– A BME Építőmérnöki, majd Építészmérnöki Karán végeztem, itt vettem részt tervezői mesterképzésen. A DLA tanulmányaimat (a PhD megfelelője a művészeti képzésben) a MOME-n folytattam. Nagyobb projekteken dolgozom – irodaház, sportlétesítmények –, de ismét folyamatban van egy hasonló kisebb ház tervezése is.

– Milyen folyamatai vannak például egy családi ház megtervezésének?

– Úgy zajlik, mint bármilyen más épületnek a tervezése. Rengeteg kézi vázlattal indul, amikor eddig már kezdenek artikulálódni a gondolatok, bekapcsolódik a számítógép is, altervezőkkel egyeztetünk, a kezdeti kép pedig egyre élesedik a megvalósulásig.

– A sok munka mellett mivel foglalkozik szabadidejében?

– Mindig fontos volt számomra a mozgás, a sport, de a fennmaradt időt igyekszem a családommal, a gyerekeimmel és a barátainkkal tölteni. Fontosak a közös beszélgetések, mozizások, borozgatások, amelynek során mindig felvetődnek érdekességek, új gondolatok. Egyre nehezebb persze mindenre időt szakítani, de minden évben elmegyünk például bringatúrára a környező országok valamelyikébe, csak amolyan nomád módon, a srácokkal, magunkban – jobban mondva már mindenki mint apuka. Ha ezek az alkalmak nem lennének, nehéz lenne a tervezésbe újra és újra önfeledten belemerülni.

(V. D.)


Nyitókép: Vörös Balázs építész :: Fotó: Váncsa Zoltán