Ugrás a tartalomra

Fegyelmezetten kezeltük a veszélyt

2020. május 06. szerda
Karsay Ferenc: A járványügyi intézkedések ellenére egyensúlyban maradt a költségvetés
Fegyelmezetten kezeltük a veszélyt

Kerületünk egy nagyon fegyelmezett városrész. Ennek is köszönhető, hogy megbetegedések sokkal kisebb mértékben érintenek bennünket, mint a fővárosi átlag - nyilatkozta a Városházi Híradónak Karsay Ferenc polgármester. 

Fegyelmezetten kezeltük a veszélyt

– A napokban bejelentette, hogy fertőtlenítő gépeket vásárolt az önkormányzat a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Milyen eszközökről van szó, és hol használhatják ezeket?

– Olyan ózongenerátorokról van szó, amelyeket eddig főként az egészségügyben használtak műtők vagy mentőautók fertőtlenítésére. Azt tervezzük, hogy ez az eszköz nálunk a lakosság számára is elérhető legyen. Elsősorban azok igényelhetik, akiket megfertőzött a vírus és ezért karanténba kerültek. Az ózonnal végzett fertőtlenítés csaknem háromezerszer hatékonyabb, mint a klórgázos. Amikor azonban az oxidációs folyamat véget ér, az ózon elveszti mérgező hatását, és egy szellőztetés után újra lehet használni a vírusmentesített helyiséget. Négy kisebb teljesítményű gépet vásároltunk, ha egyszerre használjuk ezeket, akkor akár egy sportcsarnok méretű helyiség is fertőtleníthető, egyenként pedig kisebb méretű helyeken, például lakásokban is alkalmazhatók. Így az intézményeinket, a háziorvosi rendelőket, a Klauzál Házban működő segélyszolgálatot, illetve a szociális szolgálat helyiségeit is tudjuk velük fertőtleníteni, de igényelhetik olyan magáningatlanokban is, ahol fertőzésen esett át valaki.

– Milyen egyéb védekezéshez szükséges eszközökkel látják el a lakosságot?

– Elsősorban a veszélyeztetett korosztályba tartozó kerületieket látjuk el védőfelszereléssel, maszkokkal. Az időseknek házhoz visszük ezeket a segítő szolgálatunk közreműködésével. Ha valaki ezt e-mailben vagy telefonon igényli, a már említett, a Klauzál Házban működő Maradj otthon! Segélyszolgálat munkatársai házhoz viszik a maszkokat.

– Honnan szerezték be a maszkokat?

– Ezek többsége olyan textilmaszk, amelyeket önkéntesek varrnak. Ebben a tevékenységben is érvényesül az a példátlan összefogás, amit a „Kisváros a nagyvárosban” vagy a „Mindenki fontos” jelmondatunk is tükröz. Akik vállalják, hogy maszkot varrnak a rászorulóknak, azok a segélyszolgálatunktól kapnak hozzá alapanyagot. Az ebből készített maszkokat fertőtlenítjük, becsomagoljuk és kiosztjuk az igénylőknek. Ezek a maszkok olyan nagyságrendben készülnek Budafok-Tétényben, hogy heti szinten több mint ezret tudunk kiosztani. Ebben az önkormányzati képviselők is részt vesznek pártállástól függetlenül. Amikor az idősek kijárhatnak vásárolni, különböző áruházaknál és a piac előtt is kaphatnak védőfelszereléseket.

– Ezek szerint az ellenzéki képviselők is részt vesznek az önkormányzat maszkosztó akciójában?

– Igen, ebből a szempontból is jók a tapasztalataim. Személyesen részt veszek ezeken a maszkosztásokon, és büszke vagyok arra, hogy nálunk jó az együttműködés ilyen szempontból is az ellenzékkel. Múlt hét csütörtökön például Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke együtt osztotta a maszkokat Molnár Gyulával, a kerület szocialista országgyűlési képviselőjével. De az önkormányzat által felajánlott maszkok kiosztásában részt vesznek más ellenzékiek is. Azt láttuk azonban, hogy egyre kevesebben igénylik ezt, mert már van nekik ilyen védőfelszerelésük, a fiatalok pedig sok helyen be tudják szerezni, nincs már belőle hiány.

– A védekezésben a szakemberek egy része szerint nagy jelentősége lehet a tesztelésnek is. Végeznek ilyen vizsgálatokat is a kerületben?

– A főváros gyorsteszteket ajánlott fel erre a célra, és arra kaptunk ígéretet, hogy ezeket ingyen bocsátják a rendelkezésünkre. Az egészségügyi alap- és szakellátásban dolgozókat lehet majd ezekkel tesztelni. A háziorvosokat, a gyerekorvosokat, a fogorvosokat, illetve a szakrendelő munkatársait. Több polgármester felvetette a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a szociális ellátásban dolgozó szakemberek vizsgálatához is igényelhessünk ilyen teszteket, de erre még nem kaptunk választ. A mi feladatunk az, hogy levegyük a mintákat és eljuttassuk a laborba, amit örömmel vállaltunk.

– Hány fertőzöttről, betegről és halálesetről tudnak a kerületben, illetve hányan kerültek kórházba vagy házi karanténba? 

– A mi kerületünk egy nagyon fegyelmezett városrész. Talán ennek is köszönhető, hogy megbetegedések sokkal kisebb mértékben érintenek bennünket, mint a fővárosi átlag. Jelenleg 33-an vannak házi karanténban Budafok-Tétényben, összesen 146 karanténos esetünk volt. Ez nem megbetegedést jelent, hanem olyan helyzetet, amelyben fennáll ennek a lehetősége. Ebben a pillanatban 9 gyógyult betegről tudunk és kettőről, aki pozitív tesztet produkált. Utóbbiak szintén házi karanténban vannak, kórházban jelenleg senki sincs a kerületből a koronavírus miatt. Rossz hír, hogy van két halottunk is, és az egyikük ráadásul nem is tartozott a veszélyeztetett kategóriába. Úgyhogy mindenkit arra szeretnék kérni, hogy továbbra is legyünk fegyelmezettek és vigyázzunk egymásra.

– A fővárosban egyelőre főleg az idősotthonokban alakulhattak ki megbetegedési gócpontok. Mit lehet tudni azokról a kerületi idős emberekről, akik ilyen intézményben laknak?

– Budafok-Tétényben egy idősotthon működik. A Szent Bernát Idősotthonban azonban a legnagyobb örömünkre negatív lett mindenkinek a tesztje. Ebben az intézményben, amelynek a katolikus egyház alapítványa a fenntartója, huszonöt idős ember lakik. Őket is igyekszünk ellátni fertőtlenítőszerekkel, védőfelszerelésekkel ugyanúgy, mint azokat az intézményeket, amelyekkel ellátási szerződésünk van, például az érdi Napfény Otthont. Aggodalom a kamaraerdei idősotthon kapcsán merült fel bennem. Ez egy több száz fős, fővárosi fenntartású intézmény, ahol minden hetedik lakó XXII. kerületi illetőségű. Itt sajnos már van megbetegedés, de a körülményeket úgy ismerem, hogy ebben az otthonban is jó esély van a járvány megfékezésére.

– Hogyan készült fel az önkormányzat arra, ha esetleg tömeges megbetegedések lesznek Budapesten?

– A tömeges megbetegedések időszakára a Maradj Otthon! Segélyszolgálatunknál rendezkedtünk be. Az itt dolgozó munkatársaknak az a feladata, hogy a dietetikus által javasolt heti, illetve havi élelmiszercsomagokat igény szerint összeállítsák, raktározzák és kiszállítsák azoknak, akik erre rászorulnak. Egyelőre beszerzési áron adjuk ezeket a „túlélő” csomagokat, de sokaknak segít abban, hogy ne kelljen elhagyni a lakásukat. A bevásárlást persze nem pótolja, erre a család vagy a jóindulatú szomszédok segítségét is igénybe kell venni. Ha viszont tömeges megbetegedések lennének és szigorítanák a kijárási korlátozásokat, akkor tizenkét autóval tudnánk kiszállítani csomagokat több ezer háztartásba ebből a központból.

– Hogyan segítenek azokon, akik eleve szociális alapon rászorulnak a segítségre?

– Ez a Szociális Szolgálat, valamint a Gyermek- és Családvédelmi Központ feladata. Ők az eddigiektől eltérően házhoz szállítják a meleg ételt a rászorulóknak. Illetve az önkéntesek segítségével bevásárolnak azoknak, akik ezt igénylik. Vannak kisebb szervezetek is, akik sokat segítenek ebben az időszakban. Az önkéntesek számára olyan kártyákat állítottunk ki, amelyek felmutatásával nem kell sorbaállniuk egy-egy kerületi élelmiszerboltban vagy gyógyszertárban, illetve nem feltétlenül kell betartaniuk az időkorlátokat sem.

– Hétfőn elkezdődtek az érettségi vizsgák. Hogyan tud segíteni az önkormányzat abban, hogy az érettségiztetés ebben a helyzetben is gördülékeny és biztonságos legyen? Okozhat-e zavart, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bojkottra szólította fel a tanárokat?

– Az iskolák nem az önkormányzatok fenntartásában vannak, de mindig el szoktam mondani, hogy az iskola akkor is a mienk, ha nem a mienk. Mivel a mi gyerekeink járnak ezekbe az intézményekbe, kötelességünk segíteni az iskoláinkat. Jelenleg nem tudunk olyan gyerekről, aki befejezte a tanulmányait és nem jelentkezett érettségire. És nem tudunk olyan tanárról sem, aki nem akar részt venni a vizsgáztatásban. A pedagógusainkra büszke vagyok azért is, mert fel sem merült bennük az, hogy évek munkáját tegyék tönkre egy jól-rosszul értelmezett kritika miatt. Külön köszönet jár nekik ezért. Mivel a járvány miatt megnövekedtek a feladataik, minden középiskolai dolgozónak ajándékutalvánnyal köszönjük meg az áldozatkészségét. A gyerekek pedig nemcsak maszkokat és gumikesztyűt kapnak az önkormányzattól, hanem megajándékozzuk őket a Rózsavölgyi Csokoládé Manufaktúra egy-egy termékével is.

– A gyerekek egyszerre, nagy tömegben utazhatnak a buszokon vagy a villamoson az érettségire, ami szintén veszélyes lehet. Hogyan enyhíthetik az ilyen, tömeges érintkezések kockázatát? 

– A közösségi közlekedés valóban rizikós, és az érettségi hosszú folyamat is lehet. Ezért az önkormányzat a Maradj Otthon! Segélyszolgálattól autókat is küld azokért, akik már korábban jelezték, hogy nem tudják mindig megoldani a gyerekek szállítását a vizsgákra.

– A helyi vállalkozók is igen felelősen állnak hozzá a helyi védekezés ügyéhez. Egyre többen ajánlottak fel adományokat és munkát.

– Az önkéntesek munkája mellett nagy öröm a számunkra a helyi vállalkozók nem mindennapi összefogása is. Hogy csak néhány példát mondjak, hétezer eurós adományt kaptunk a védekezésre a Prologis vállalatától, de jelentős összeget kaptunk Farkasdi Károlytól, a Tropicarium vezetőjétől, Bakos Miklóstól, a Bakosfa Kft. vezetőjétől. Az Ivanics Autószalontól gépkocsit kaptunk, a Csíki Burkoló Kft. a pénzadományai mellett mosógépet, szárítógépet vett a mentősöknek, de van egy pizzás étterem, Varga Milán vállalkozása, amely ingyen adja a pizzát a hetven év felettieknek. Az Ipartestület pedig hatszáz rejtvényújságot ajánlott fel az időseknek. Egy nagykereskedő tíz tonna krumplit adott ingyen az élelmiszercsomagjainkhoz. Nagyon hálásak vagyunk minden vállalkozónknak, aki segít, ez a felsorolás korántsem teljes.

– Az önkormányzatok jelentős adóbevételektől esnek el a veszélyhelyzet miatt. Mire maradhat pénz a költségvetésben, és mire nem?

– Megtakarítani két módon lehet. Ha csökkentjük a kiadásainkat, vagy ha növeljük a bevételeket. Ebben az időszakban, amikor gyakorlatilag leállt a gazdaság, kiestek ugyan bevételeink, de nagyjából hasonló mértékben csökkentek a kiadásaink is. Jelenleg egyensúlyban van a költségvetésünk, és ha a veszélyhelyzet nem húzódik el, ez így is marad. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a terveink, a programjaink egy részét időben el kell halasztani, de véglegesen nem kell lemondani egyik tervünkről sem. Jó példa erre a részvételi költségvetés. Ezekre a projektekre továbbra is megvan a pénz, vagyis kerületrészenként 100-100-100, összesen 300 millió forintot lehet költeni a lakosság által javasolt és megszavazott  fejlesztésekre. Úgy látom, hogy olyan gazdasági alapjaink vannak, hogy nem kell különösebben aggódnunk.

– A veszélyhelyzet miatt elmaradhatnak-e infrastrukturális beruházások, például útfelújítások, intézmény-korszerűsítések?

– Elmaradni nem fognak ezek a beruházások, de időben sajnos elhúzódhatnak, hiszen a veszélyhelyzet miatt több korlátba is ütközhetünk. Egyrészt a közbeszerzési eljárások lelassulhatnak, hiszen a gazdaság újraindulásakor mindenki kivitelezőt keres. Mi ez ellen úgy védekezünk, hogy „életben tartjuk” a közbeszerzéseinket, de rugalmassá tesszük a kivitelezések megkezdésének időpontját a szerződésekben. Másrészt például egy óvodát nem lehet úgy felújítani, hogy közben ott vannak a gyerekek. Mi viszont azt vállaltuk, hogy veszélyhelyzet miatt nem zárunk be olyan bölcsődéket és óvodákat a nyári szünetben, ahol szükség van a gyermekek felügyeletére. Azoknak a szülőknek ugyanis, akik most kényszerszabadságon vannak, valahová el kell majd helyezniük a gyerekeiket, amikor újra munkába állhatnak. Ezért előfordulhat, hogy a halasztható munkákat a következő szünetre kell átütemezni. Inkább az idő lesz tehát az ellenfelünk, nem a források hiánya.

– Mi lesz a kerületi rendezvényekkel, a Kerület napjával, a pincejáratokkal, a borfesztivállal?

– A Kerület napját sajnos biztosan nem tudjuk megtartani nyáron. Nem tudtunk szerződni a szervezőkkel, a fellépőkkel, a közreműködő partnerekkel. Azt szeretném, hogy a későbbiekben megtarthassuk ezt a rendezvényt, ami azért is fontos, mert ilyenkor adjuk át a kerületi díjakat. Azt is szeretném, hogy idén legyen borfesztiválunk is, de erre is már most szerződni kellene a szereplőkkel, résztvevőkkel. Ez is attól függ, mikor javul a járványügyi helyzet az országban, illetve a fővárosban. Mivel ez egy tízezreket megmozgató rendezvény, egyelőre kérdéses, mikor tudjuk megtartani.

– Mit javasol a kerületben élőknek? Hogyan kezeljék ezt a helyzetet, mire legyenek figyelemmel?

– Jól állunk nemzetközi összevetésben a járvány kezelésében. Ez pedig annak köszönhető, hogy a kormányzat mindig időben lépett a megelőző intézkedésekkel, így a járvány terjedésének a görbéje egyelőre nem ugrott meg. Reméljük, ez így is marad, és hamarosan elkezd lecsengeni. Ez viszont azon is múlik, mennyire vagyunk fegyelmezettek. Arra kérek tehát mindenkit, hogy legyen még egy kis türelemmel, és tartsa be a korlátozó intézkedéseket, vigyázzunk egymásra, mert ez közös érdekünk. Hallgassunk az idős emberekre, akik megélték a háborút. Ők jól tudják, hogy amikor elcsendesedtek az ágyúlövések, még egy kicsit várni kellett, mielőtt kitehették a lábukat az utcára, mert bármikor visszatérhetett a veszély.

(Haraszti Gyula)