Ugrás a tartalomra

Felavatták a Nepomuki Szent János szobrot - Videóval frissítve!

2021. június 28. hétfő
A Hosszúhegy téren található felújított alkotás kerületünk egyik legrégebbi szobra. A műalkotást Karsay Ferenc polgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes leplezte le.
Felavatták a Nepomuki Szent János szobrot - Videóval frissítve!

Az eseményen részt vett Németh Zsolt a Külügyi Bizottság elnöke, Sal László az A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Varga Zoltán Zsolt a szobrot restauráló művész. Németh Zsolt beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati világ a szobordöntések korszakát éli, mi azonban ellentétes irányt képviselünk, a múlt értékeinek tisztelete, a szobrok restaurálása jelenti az útmutatást számunkra. Hozzáfűzte: itt a kerületben nem szobrokat döntünk, hanem szobrokat állítunk, és szobrokat újítunk fel. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszony beszédében úgy fogalmazott: nagy örömünkre szolgált, hogy 2021-ben újra sikerült felújítani az A-Híd Zrt. nagylelkű felajánlásának köszönhetően, így újra büszkék lehetünk erre a szoborra, ami már a 18. század óta díszíti ezt a teret. A szobrot felújító művész elmondta: az emlékmű lábain lévő szandált cipőre cserélte, mert Nepomuki Szent János nem szerzetes volt, hanem főpap. Hozzáfűzte: miután az egyetlen archív felvétel által rendelkezésre a szentről, így az angyalok hiteles rekonstrukciója lehetetlen volt, ezért azok hiányoznak a műalkotásról, de a csillagkoszorú elkészülhetett. Az esemény végén Ailer Gáspár plébános megáldotta meg a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének szobrát.

Nepomuki Szent Jánost 1393-ban IV. Vencel király parancsára gyilkolták meg. Kezét, lábát hátrakötve dobták a Moldva folyóba. Miután kegyetlenül meggyilkolták egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keressék a holttestet a Moldvában. A hagyomány szerint, amikor a szent teste elmerült, öt csillag bukkant fel a vízből. János holttestét az érsek a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyeztette végső nyugalomra. 1721-ben avatták boldoggá, majd 1729-ben szentté.

A cikk a videó után folytatódik.)


Kapcsolódó cikkünk:

Megújult a Nepomuki-szobor

Restaurálták a hajósok védőszentjének szobrát.

Megújult a folyók, hidak, hajósok védőszentjének szobra, a Hosszúhegy téren álló Nepomuki Szent János. A szobrot június 18-án, pénteken 15 órakor szentelte fel Ailer Gáspár atya, a Szent Lipót-templom plébánosa.

Az országban lévő, nagyjából hétszáz Nepomuki Szent János-szoborból a Híd Zrt. a Hidak és hídépítők napja alkalmából minden évben felújíttat egyet, melyek közül idén a budafokira esett a választás.

A budafoki szobor 1750 körül készülhetett puhamészkőből, és a XVIII. század végén kerülhetett a barokk terecskére. A prágai kanonokot az ismeretlen szobrász főpapi ornátusban, a vértanúság jelével – kezében a pálmaággal és a kereszttel, amelyen Krisztus látható – ábrázolta. A szent mindkét oldalán eredetileg egy-egy angyal ült.

A szobrot, három társa segítségével, Varga Zoltán Zsolt varázsolta újjá, aki eddig harmincnyolc Nepomukiszobrot restaurált országszerte. A gödöllői szobrász-restaurátor előzetesen kutatásokat végzett, és kiderült számára, hogy a Budafokon felállított szobor kereszt felé forduló és hajló fejét 1925-ben vandálok megsemmisítették, 1929-ben pedig egy túl nagy és centrális helyzetű fejet tettek a helyére a barokkra nem jellemző hajviselettel. Az angyalok az I. világháború utáni években eltűntek, és azokat nem pótolták.

– Sajnos csak egyetlenegy homályos levelezőlap maradt fenn az eredeti szoborról. Azon látszik, hogy milyen volt a figura feje, a hiányzó csillagkoszorú, és nagyon elmosódottan ugyan, de a mellette lévő két angyal is – mesélte Varga Zoltán Zsolt, aki elmondta, hogy a szobrot korábban ugyan kétszer is restaurálták, 1935-ben és 1980-ban, de kutatási eredményei miatt helyenként változtatnia kellett a Szemerey Kiss Balázs által készített restaurálási terven, hogy a szobor megfelelhessen az eredetinek.

A főrestaurátor a fejet kisebbre faragta, és más pozícióba helyezte, mert mint mondta, aki Nepomukival foglalkozik, az tudja, hogy a szentnek mindig Krisztus felé kell hajolnia. A szobor lábain lévő szandált cipőre cserélte, mert Nepomuki Szent János nem szerzetes volt, hanem főpap, és a kettős gallér helyét is korrigálta. Kiemelte, hogy ezek apróságoknak látszanak, pedig nagyon fontos részletek. Az egyetlen archív felvétel alapján az angyalok hiteles rekonstrukciója lehetetlen volt, így azok hiányoznak a posztamensről, de a csillagkoszorú elkészülhetett.

Az avatóünnepségen részt vett Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Gy. Német Erzsébet főpolgármester-helyettes, Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere, Varga Zoltán Zsolt, a szobrot restauráló művész és Garbóci László helytörténész.

(Tamás Angéla)

Fotók: Horváth Tamás