Ugrás a tartalomra

Felelős ember beoltatja magát

2021. január 16. szombat
Karsay Ferenc polgármestert, Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnokot és a civil szervezetek vezetőit kérdeztük az oltakozásról
Felelős ember beoltatja magát

Karácsony után elkezdődött a magyar lakosság beoltása a koronavírus ellen. Bár egyelőre még nem áll rendelkezésre elegendő vakcina, de csak idő kérdése, hogy mindenki – aki igényli – beoltathassa magát. Kerületünk politikusai, a civil szervezetek vezetői egy emberként ajánlják a védőoltást, és nem is kérdés, hogy magukat is beoltatják.

Felelős ember beoltatja magátElkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása de-cember 27-én a Dél-pesti Centrumkórházban. Már több mint egymillióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon és postai úton azok, akik szeretnék magukat koronavírus elleni vakcinával beoltatni. A védőoltás nem kötelező, de a szakemberek ajánlják.

Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer ember oltását teszi lehetővé. Kedden, lapzártakor pedig újabb 39 ezer ember számára érkezett oltóanyag. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki, ezeken az oltópontokon folyamatosan zajlik az oltás.

Közben csütörtökön megkezdődött négy nagy létszámú idősotthonban is a vakcináció. Budapesten a Pesti úti idősotthonban, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban. A 150 főnél nagyobb létszámmal működő idősotthonokban a hétvégén is oltják a bent lakókat és a dolgozókat.

A Városházi Híradó körkérdést intézett Karsay Ferenchez, Budafok-Tétény polgármesteréhez, Havasi Gáborhoz (Momentum), a Fővárosi Közgyűlés tagjához, valamint a helyi civilek képviselőihez. A kérdés a következő volt: támogatják-e, hogy mindenki beoltassa magát koronavírus ellen, vajon ők így tesznek-e, és miért tartják fontosnak az oltást?


Felelős ember beoltatja magátKarsay Ferenc
polgármester: 

– Természetesen teljes mellszélességgel támogatom az oltás beadatását. Az egy dolog, hogyha mi magunk átestünk a betegségen, akkor védetté válunk, de az oltás azért fontos, hogy ne terjedjen a ragály. Mert attól, hogy védettek vagyunk, még tovább tudjuk adni a kórokozót. Jómagam egyébként átestem a fertőzésen a családom nagy részével együtt, de úgy, hogy észre sem vettük. Mivel gyakran ellenőriztek, egyszer csak az antitestteszt kimutatta, hogy már átestem a betegségen, de már nem vagyok fertőző. Hála istennek, észrevétlenül szaladt át rajtam. De azért is kell az oltás, mert ha az ember átesett a fertőzésen, az még nem jelent örök időkre védettséget. Aki meg még nem találkozott a vírussal, annak azért fontos, hogy ne is találkozzon. Már regisztráltam a családdal együtt, az az álláspontom, ha sorra kerülök, akkor elmegyek beoltatni magam, és mindenkinek ezt tanácsolom. Egyébként úgy gondolom, ha a magyar egészségügy valamiben kiemelkedő, akkor az ez a terület. A lakosság átoltottsága nagyon sokat számít, vannak olyan elméletek, hogy Magyarországot azért sújtotta kevésbé a járvány, mint sok más országot, mert nálunk annak idején a különböző fertőző betegségek ellen gyakorlatilag mindenkit beoltottak. Az, hogy 1945-ben a tömeges oltással magyar orvosok Budapesten megfékezték a tífuszt, szintén azt mutatja, hogy ebben jók vagyunk. 


Felelős ember beoltatja magátHavasi Gábor
(Momentum): 

– Meggyőződésem, hogy a védőoltás az egyetlen lehetséges megoldás ahhoz, hogy leküzdjük a járványt és visszatérhessünk a normális, megszokott életünkhöz, megszabadulhassunk a korlátozásoktól. Fontos, hogy lehetőleg mindenki beoltassa magát, vagy ha ez nem is lehetséges, akkor a lehető legtöbben. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egészségügyi dolgozóként – mivel már hat éve mentőápoló vagyok a budafoki mentőállomáson, most is részállásban ott dolgozom – a kollégáimmal együtt december 31-én megkaptam az első oltást, január 21-én pedig megkapom a másodikat. Egy héttel a második oltás után alakul ki a szervezetben a védettség a vírussal szemben. Egyébként eddig még nem kaptam el a fertőzést, több tesztet is végrehajtottak rajtam, valamennyi negatív lett. Örömmel konstatálom, hogy a koronavírus elleni védőoltás kérdése egyike azon kevés ügynek, amelyben konszenzus van a kormánypártok és az ellenzék között, tudtommal nincs olyan politikai erő, amely ne tartaná fontosnak az oltást. Ismétlem: mindenki oltassa be magát, aki csak teheti! Azt még fontosnak tartom leszögezni, hogy semmiféle negatív hatást nem tapasztaltam azóta, hogy az év utolsó napján megkaptam az oltást, leszámítva egy nagyon enyhe izomfájdalmat, amit egyébként a korábbi években is éreztem a sima influenzaoltáskor. 


Felelős ember beoltatja magátVizi Sándor, 
a Budafok-Tétény Baráti Körök
Egyesülete elnöke:  

– Nagyon veszélyesnek tartom a koronavírust az egészségünkre, és éppen ezért be is fogom oltatni magam, ha majd rám kerül a sor. Hiszen benne vagyok a veszélyeztetett életkorban, úgy érzem, szükségem van az oltásra a biztonságom érdekében. Miért veszélyeztessem a saját egészségemet és az embertársaimét? Ezért akarom beoltatni magamat. Nagyon kell vigyázni, mindenkinek ezt tanácsolom! 


Felelős ember beoltatja magátLászló Éva,
a Nagytétényi Polgári Kör
elnöke:  

– A Nagytétényi Polgári Kör erősen sérült a koronavírus-járvány által. Áprilisban elvesztettük két tagunkat, és azóta is meghalt egy munkatársunk, a nyugdíjasklub vezetője, vasárnap volt egy hete, hogy eltávozott közülünk. Nem titkolom, mi nagyon félünk. Vigyázunk ugyan az egészségünkre, nincsenek rendezvényeink, zárva van a Szelmann Ház. A tagjaink száma 250 fő, 30 óriási programunk lett volna, de mindegyik elmaradt. Telefonon tartjuk a kapcsolatot egymással, és valamennyi munkatársam nagyon várja már, hogy beoltathassa magát egy kerületi oltóponton. Hiszen a védekezésnél nincs most fontosabb dolog, senki sem szeretne megbetegedni. Sajnos nagyon sok negatív tapasztalatunk van. A kerületben nagyon sok idős ember elhunyt, aki számunkra kedves volt, a napokban is kaptam egy lesújtó hírt egy kedves ismerős, Dudás Karcsi elvesztéséről. Tehát nagyon várjuk az oltást, és természetesen mellette vagyunk. Kiss Péter, a VAX Zrt. vezérigazgatója is lélegeztetőgépen van, imádkozunk az életéért. Roppant fontos, hogy mindenki adassa be az oltást, amint lehetősége nyílik rá, ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni! 


Felelős ember beoltatja magátTóth Melinda, 
a Budatétényi Polgári Kör 
elnöke:  

– Természetesen beadatom magamnak az oltást, már regisztráltam is, várom, hogy sorra kerüljek. Nem hiszem, hogy lenne felelős ember, aki oltásellenes. Jómagam még nem estem át a vírusfertőzésen, de remélem, hogy már nem is fogok. Különben itt, a budatétényi Szent István katolikus templom gyülekezetében többen is átestek a betegségen. Meggyőződésem, hogy a vírust csak a tömeges oltással tudjuk legyőzni, ezért is vagyok feltétel nélküli oltáspárti. 


Felelős ember beoltatja magátBodnárné Fehér Erzsébet, 
a Baross Gábor-telepi Polgári Kör
elnöke: 

– Hallom, hogy az előttem szólók valamennyien oltáspártiak, de nincs is szükségem arra, hogy bárki is befolyásoljon, magamtól is az oltás mellett vagyok. Hiszen a férjem oxigénhiányos, lélegeztetőgépen van, szóval fokozottan veszélyeztetett. Szerencsére még egyikünk sem kapta el a vírust, ezért is akarjuk minél előbb beoltatni magunkat. Természetesen az elsők között regisztráltunk. Jómagam iskolatitkár vagyok, a férjem a Tescóban biztonsági őr, szóval mindketten emberek között dolgozunk. Nálunk a tantestületben, a Barossban az egyik fiatal kollegina elkapta a vírust, de szerencsére semmi baja nem lett. Alig várjuk már, hogy megkaphassuk az oltást. 


Felelős ember beoltatja magátDr. Vankó András, 
a Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör
elnöke:   

– Amikor lehetőség nyílt a regisztrációra, online és papíralapon is megtettem, és várom a „felmentő sereget”, hogy mikor mehetek az oltópontra. Harmincöt évet húztam le az egészségügyben, bár nem orvosdoktor vagyok, hanem mérnök, de azért pontosan tudom, hogy az oltás az egyetlen eszköz a járvány leküzdésére. Az átfertőzöttséget csak az oltással lehet megszüntetni, ahogy ez az influenza vagy a himlő esetében is történt. Maximálisan támogatom az oltás beadatását, és mindenkit próbálok meggyőzni arról, hogy adassa be magának. A saját érdekében és az embertársai érdekében is. Nagyon várom már, hogy értesítsenek, és mehessek beoltatni magam. 


Felelős ember beoltatja magátDr. Lázár Imre, 
a Rózsavölgy Egyesület
elnöke:  

– Orvosként és a veszélyeztetett korosztály tagjaként feltétlenül támogatom az oltást, közeli barátaimat vesztettem el, és több egyesületi tagot is érintett a járvány, magam is átestem rajta. Sajnos ismeretségi körömben több fiatalt is érintett, ezért biztos védettséget élvező korosztály nincs. Kicsit olyan ez a vírus a fiatalabbak számára is, mint az orosz rulett. A járvány leküzdése a lakosság átoltottságán múlik. Aki vállalja az oltást, az nemcsak védettséget nyer, de másoknak is fokozza a védettségét.