Ugrás a tartalomra

Nem indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedés további fenntartása

2017. január 27. péntek
A bizonytalan meteorológiai helyzet miatt indokolt a tájékoztatási fokozat elrendelése
Nem indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedés további fenntartása

A mai további nagymértékű javulás hatására, a negyedik napja tartó jelentős és állandósult forgalomcsökkenés mellett már teljesültek a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei, ezért – a mellékelt hatósági határozattal– megszüntetésre kerültek a gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedések, ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés bizonytalanságára tekintettel, az újabb romlás megelőzése érdekében indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelése.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma napközben a levegőminőség javulása várható, deösszeségében ma estig körülbelül a tájékoztatási és riasztási határérték között alakulhat a PM10 24 órás átlagértéke.

Szombattól továbbra is a levegőminőség előrejelzése is bizonytalanHa éjszaka a derült ég lesz a jellemzőbb, a PM10 24 órás átlagértéke a riasztási határérék köré romlikha borult, akkor a tájékoztatási határérték alá csökkenhet a PM10 szint. A hét közepétől van esély a délies szél megélénkülésére.

A csütörtöki mérési adatok ellenőrzött eredményei alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a most működő 10 mérőpontból egyiknél sem érte el a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3), a Csepel-Királyerdőben működő mérőpontnál épp meghaladta a tájékoztatási szintet (75 µg/m3).

Három helyen a levegő állapotával már nem volt probléma, Budatétényen, a Teleki téren és a XVIII. kerületi Gilice téren az egészségügyi határérték (50 µg/m3) alatti állapot jött létre.

A javulás eredményeképp a többi hat most működő vizsgálati ponton a tájékoztatási szint
(75 µg/m3) és az egészségügyi határérték (50 µg/m3közötti állapot alakult ki.

A szálló por (PM10) légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött fővárosi adatai alapján, az elmúlt három nap 24 órára számított átlagos koncentrációi a mintavételi pontokon az alábbiak:

Dátum

XVIII. ker. Gilice

tér

II. ker.

Széna

tér

VIII. ker.

Teleki

tér

II. ker.

Pesthidegkút

XV. ker. Kőrakás

park

XI. ker.

Kosztolányi

tér

 

µg/m3

2017.01.24.

78

88

73

75

88

81

2017.01.25.

64

83

61

64

75

71

2017.01.26.

44

66

48

61

53

60

Dátum

XIII. ker.

Honvéd-telep

V. ker.

Erzsébet

tér

X. ker.

Gergely

utca

XXII. ker.

Budatétény

XXI. ker.

Csepel, Szent István út

IV. ker.

Káposztás-megyer

 

µg/m3

2017.01.24.

n.a.

72

96

60

143

n.a.

2017.01.25.

n.a.

63

85

48

120

n.a.

2017.01.26.

n.a.

53

57

35

75

n.a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés: a vastagon szedett és aláhúzott értékek meghaladták a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3),
a vastagon szedett értékek meghaladták a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3); n.a.: nincs adat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint ma napközben a levegőminőség javulása várható, de összeségében ma estig körülbelül a tájékoztatási és riasztási határérték között alakulhat a PM10 24 órás átlagértéke.

Szombattól továbbra is a levegőminőség előrejelzése is bizonytalanHa éjszaka a derült ég lesz a jellemzőbb, a PM10 24 órás átlagértéke a riasztási határérék köré romlikha borult, akkor a tájékoztatási határérték alá csökkenhet a PM10 szint. A hét közepétől van esély a délies szél megélénkülésére.

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése, illetve a további javulás érdekében
Tarlós István főpolgármester – különösen a jelentős forgalomcsökkenést eredményező jogkövető lakossági együttműködést megköszönve, továbbra is – felkéri a lakosságot és a légszennyezőket a következő önkéntesen betartandó, megelőző intézkedésekre:

a) a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést;

b) mellőzzék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését;

c) mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések – ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor mellőzzék a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák – használatát;

d) a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

A szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatára vonatkozó kéréshez kapcsolódóan felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a vonatkozó jogszabály szerint:

hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos".

Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti.

Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. Az érintett útszakaszokat a Budapest részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen: https://geoportal.budapest.hu/Kornyezetvedelem/ZAJ/2007/Bp/

A megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

frissülő információk a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán is elérhetőek: twitter.com/fph_sajto

http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/tajekoztato/

http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/elorejelzes/tajekoztato/ (a Fővárosi Önkormányzat támogatásával)

A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi Ügyeleti Információs Központ (e-mail: ugyelet@fori.hu tel.: 301-7500 fax: 302-5439) ad.