Ugrás a tartalomra

Fellépés a rendezettebb környezetért

2016. július 07. csütörtök
ÁLLÁSPONT - Zugmann Péter alpolgármester
Fellépés a rendezettebb környezetért

Tavasszal, nyár elején, amikor a vegetáció a jó idő hatására újra beindul, menetrendszerűen megérkeznek a panaszok az önkormányzathoz a kaszálatlan területek miatt. A baj általában nem a kerületi önkormányzat, hanem a fővárosi önkormányzat (a BKV, BKK) és a MÁV által kezelt területekkel van. A vágányok melletti területek gyomosak, elhanyagoltak, joggal bosszantják a kerületieket. Az pedig nem várható el a kerületi lakosoktól, hogy nyilvántartsák, melyik területnek ki a gazdája. Mint hozzájuk legközelebb állótól, a kerületi önkormányzattól várják a megoldást.

Arra csak kivételes esetekben van módunk, hogy mások helyett végezzük el a szükséges munkákat. Ugyanúgy, ahogy nem megyünk be az elhanyagolt hétvégi telkekre, nem kaszáljuk le a MÁV vagy a BKK területeit sem. Viszont ugyanúgy felszólítjuk ezeknek a területeknek a kezelőit is arra, hogy bírság terhe mellett pótolják a mulasztásukat. Természetesen először szépen kérünk…

Az első nyírást a főváros április végére–május elejére tervezte. Tekintettel az idei csapadékos és meleg  időjárásra, ez már nagyon későn lett volna, ezért a Városfejlesztési és -üzemeltetési Irodánk munkatársa telefonon április közepén felvette a kapcsolatot a főváros illetékesekkel, kérve a tervtől eltérő ütemezést. Ennek eredményeként a főváros soron kívül elvégeztette az első kaszálást. Június közepén ismét megkerestük a fővárost azzal, hogy az ez évi második kaszálást ideje lenne elvégezni. Az eredmény a Leányka utcai villamosvágányok mellett már látható. A Nagytétényi út esetében mát szigorúbban kellett fellépnünk, az Építéshatósági és Általános Igazgatási Irodánk ugyanis azt tapasztalta, hogy allergén növények (pázsitfű- és útifűfélék) is megjelentek a zöldsávban. Itt már növényvédelmi eljárást és bírságot kellett kilátásba helyezni a fővárosnak küldött felszólításban – eredményesen. 

Felhívom a figyelmet arra, hogy a főváros köztisztaságról szóló rendelete értelmében az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének) kell gondoskodnia. Senki ne várja tehát, hogy más kaszálja le a háza előtti területet!

A másik „örökzöld” téma ilyenkor a lomtalanítás. Sok nem megérdemelt bírálatot kap a kerületi közterület-felügyelet is. Minden lomtalanításkor a nap 24 órájában járőröznek közterület-felügyelőink, a rendőrség szakmai irányítása mellett. Számos ellenőrzést és igazoltatást folytattak. A közterület-felügyelők az ellenőrzésekről felvételeket is készítettek. Szepesfalvy Anna alpolgármestertársam vasárnap rendőrségi feljelentést is tett, lakossági bejelentés alapján.

Nyilvánvalóan közterület-felügyeletünk nem képes a kerület teljes területén mindenütt ott lenni a nap 24 órájában. Sokat javítana a helyzeten, ha a lakosság csak az elszállítást megelőző napon tenné ki a lomokat, így a „lomisok” sem telepednének le már napokkal előtte a város különböző pontjain.  Egyes körzetekben utcáról utcára ellenőrizték felügyelőink, hogy hol maradt el nem szállított vagy utólag kihelyezett lom, vagy olyan veszélyes hulladék, amit nem a hivatalos gyűjtőpontokra vittek a lakók.