Ugrás a tartalomra

Feltámadás és megújulás

2015. április 18. szombat
ÁLLÁSPONT - Németh Zoltán alpolgármester
Feltámadás és megújulás

A keresztény világ a múlt héten emlékezett meg Jézus Krisztus kereszthaláláról és ünnepelte meg feltámadását. A Bibliában megörökített eseménynek a nem hívők számára is van mondandója: az együttérzés, a könyörület, az emberség hangját nem lehet semmilyen erővel elhallgattatni. Ha látszólag sikerül is elpusztítani, feltámad újra. Több mint 2000 éve élő a történet és élő a tanulsága, hiszen háborúkon és katasztrófákon át megőrizte magának a civilizált emberiség. Egész népek tűntek el vagy olvadtak be más népekbe közben, a nyelveik átalakultak, de a történet igazsága velünk maradt.. 

Budafok, az akkori Promontor lakosai, szőlőművesei – Jézus Krisztus szenvedésének, kereszthalálának emléket állítva – 1761-ben emelték a Kálváriát. A Szent Péter és Pál-kápolnának, ahonnan a keresztút indul, pedig egy fogadalomhoz kapcsolódik a megépítése: Knoll József helyi serfőzőmester még az 1739–40-es pestisjárvány idején megfogadta, ha túléli a vészt, templomot építtet. Noha végül áldozatul esett a fekete halálnak, lánya és veje beváltotta az ígéretet. 1741–43 között emelték az épületet, amelyet 1748 májusában szentelt fel a veszprémi püspök, Padányi Bíró Márton.

A budafoki Kálváriát az akkor Fekete-hegynek nevezett magaslaton, a település határán kívül építették fel. Úgy választották ki a helyét, hogy messzi távolból, így akár a Dunáról is látni lehessen.

Mint az a Szent Lipót-plébánia honlapján olvasható, az első keresztek vörösfenyőből, a rajtuk lévő alakok pedig még fémlemezből készültek. Ezeket csak később, 1808-ban cserélték le rózsaszín márványra. Ezzel egyidejűleg már a korpuszokat is márványból készítették. Ezek sajnálatos módon nem maradtak meg, így ma a márványkereszteken kemény mészkőből kifaragott korpuszokat láthatunk. A kálvária alatt kis üreg húzódik – ezt megnövelve alakították ki a szentsír-fülkét. A kápolna és a Kálvária között 1831-ben készültek el a stációk. A Kálváriát a múlt században kétszer restaurálták, 1934-ben és 1993-ban. Sajnos 2005-ben vandál rongálás érte. A hívek adományának köszönhetően 2006 húsvétjára helyre tudták állítani.

Az önkormányzat most a fővárosi önkormányzat által kiírt pályázat segítségével felújítja a Stáció lépcsőt, a stációt részlegesen restauráltatja, és új parkot és az oktatást is szolgáló bibliai játszóteret alakít ki. A Péter-Pál utcának a kápolna előtti szakasza is megújul, míg az ottani játszóteret és pihenőparkot már az elmúlt hónapokban átépítette, felújította a kerületi önkormányzat. Az előkészítésbe Budafok-Tétény önkormányzata bevonta a római katolikus plébániát, a református egyházközséget és a baptista gyülekezetet is, akárcsak a Magyar Zarándokút Egyesületet, a helyi civil egyesületet – a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kört –, valamint a Kossuth iskolát is.

Budafok-Tétény közössége, mi mindannyian ezzel a felújítással és fejlesztéssel is kifejezzük, hogy megbecsüljük, amit eleink ránk hagytak. Településünk mai lakóiként is megőrizzük és továbbadjuk az utókornak a két évezreddel ezelőtt történtek üzenetét.