Ugrás a tartalomra

Felújítási munkálatok több lakásos épületekben a járvány időszaka alatt

2020. április 24. péntek
Ajánlás a rekonstrukciós és egyéb kivitelezési munkálatok egészségügyi kockázatának minimalizálása érdekében
Felújítási munkálatok több lakásos épületekben a járvány időszaka alatt

Több megkeresés érkezett hivatalunkhoz szövetkezeti- és társasházak, közös tulajdonú épületek képviselőitől, szövetkezeti elnökeitől, melyben a járványveszély alatti munkavégzésről érdeklődtek.

Az ügyben Budafok-Tétény Önkormányzatának jegyzője egyeztetett a népegészségügyi, járványügyi hatóságokkal. A szakemberek arról tájékoztatták, hogy a COVID-19 járvány miatt, illetőleg a veszélyhelyzettel kapcsolatban egyetlen olyan jogszabályi előírás sincs, amely tiltaná vagy korlátozná a közös használatú ingatlanrészeken (különösen: lépcsőházi) területeken és a szabadban (különösen: homlokzaton) a munkálatok elvégzését.

A határozat alapján megrendelt munkálatok elhalasztása a tulajdonosi közösség jogköre, erre vonatkozóan sem a jegyzőnek, sem a népegészségügyi hatáskörben eljáró járási/kerületi kormányhivatalnak nincs hatásköre.

Amennyiben a tulajdonosi közösség nem halasztja el a munkálatokat, akkor a megrendelő képviselője írhat elő a vállalkozó részére a tulajdonosi közösség által elvárt munkavégzési szabályokat. Ebben kitérhet a munkavégzők védőeszköz használatára, a munkavégzés idejének az ésszerűség és szerződés szerinti minimalizálására, a porképződés meggátlására, csökkentésére, a takarításra, fertőtlenítésre, a zárt területeken áthaladó lakóktól való kellő távolság megtartására,stb. is. A munkálatok elvégzésének közegészségügyi/járványügyi szempontból nincs akadálya.

Javasolt az érintett lakók figyelmének felhívása szájmaszk viselésére a munkavégzés területén és környezetében.

A munkaterület fertőtlenítéséhez a felhasználási célnak (felület-, eszköz- vagy kézfertőtlenítésnek) megfelelő, a címkéjén engedély-számmal rendelkező biocid termék használható, amellyel történő munkavégzéshez - mind a biocid termékek, mind a homlokzatszigeteléshez és nyílászáró cseréhez használandó építéskémiai segédanyagok  - biztonsági adatlapjainak a munkavégzés helyszínén rendelkezésre kell állnia.

Mérlegelni szükséges a tulajdonosi közösségeknek azt a körülményt, hogy a munkálatok miatt a járvány terjedésének megakadályozása szempontjából lényeges lakás-szellőztetési lehetőséget ne gátolják meg a lakók számára.