Ugrás a tartalomra

Fénybe öltözött épületek

2022. január 06. csütörtök
A Hónap művésze lett Polinszky Tibor, a kerületi naptár fotóinak készítője
Fénybe öltözött épületek

A Budafok-Tétényben élők közül ki ne ismerné a kerület legfontosabb épületeit, például a Városházát vagy a könyvtárnak otthont nyújtó nagytétényi zsinagógát, ki ne tudná, hol találhatók és hogy néznek ki templomaink, illetve a víztorony, a legújabb építmények közül a rózsakerti gimnázium vagy a Magdolna Udvar, de ahogy Polinszky Tibor érzékeli épített környezetünket, úgy csak kevesen látják ezeket a létesítményeket. A 2022-es önkormányzati falinaptárt lapozgatva azonban, a kerület egykori főépítészének, Polinszky Tibor fotóinak köszönhetően, új látószögből ismerhetjük meg kerületünk nevezetességeit.

– Milyen szempontokat tartott szem előtt, amikor kiválasztotta a megörökítendő helyszíneket, épületeket?

– A kerületet belülről is ismerem, hiszen 1995–2000 között itt dolgoztam mint főépítész. Annak idején, amikor idekerültem, a Péter-Pál utca épületeire, pincéire terveztünk turisztikai programot, de azóta több, kiadványokban szereplő látványossága is lett a kerületnek. Ezeket, de elsősorban az ismertetőkből megszokott, hagyományos nézőpontból való fényképezésüket kerültem.

– Fotóit fotográfusi szemmel, de építészmérnöki látásmóddal készíti. Mi a legfontosabb az ön számára?

– Az munkál bennem, hogy mit tudok kihozni a látványból azon kívül, hogy a valóságot leképezem fényképpé, olyan megközelítést szeretek találni, amit nem mindenki vesz észre. A naptár címlapjára a budatétényi temető emlékét őrző, kivételesen kivilágított Wolf-kripta fotója került, a Városházát is megörökítettem, de a díszterem belsejét fényképeztem felülről és a Tétényi-fennsíkon lévő víztorony is másképpen néz ki, mint ahogy az arra sétálók látják. Távol tartottam magam a szokványos megoldásoktól, így elképzelhető, hogy a képaláírások nélkül sokan nem ismerik fel azonnal, mit látnak a fotón, pedig jól ismerik az építményt.

– Mi teszi épített környezetünket igazán széppé?

– A fény. Büszkék vagyunk az épületeinkre, szobrainkra, de sokszor a rossz megvilágítás miatt nem érvényesülhetnek. Lehet, hogy egy jól megtervezett épület nem a megfelelő helyre kerül, de abból is fakadhat, hogy sötétedés után nem sikerül jól megvilágítani. A fény – legyen az naptól vagy reflektoroktól – egészen különleges hangulatot kölcsönöz. Különböző színnel megfestett épületek, a színek váltakozása, a fény mozgása odavonzza a tekinteteket, és a műemlék sem romlik el, ha kékben, sárgában vagy vakító fehérben jelenik meg, csak mindig más és más lesz.

Tamás Angéla