Ugrás a tartalomra

Fényhozó fáklyás emlékmenet a Klauzál Társasággal

2017. március 10. péntek
A szervezet új elnöke, Glattfelder Tamás egyik célja az ifjúság bevonása a közösségi életbe
Fényhozó fáklyás emlékmenet a Klauzál Társasággal

Teljes többséggel választotta meg a Klauzál Gábor Társaság Glattfelder Tamást új elnökének 2016 őszén, Dobos Károly, az előző vezető lemondásakor. Glattfelder Tamás egyik alapító tagja a Klauzál Gábor Társaságnak, az elnöki tisztség elfogadása előtt a társaság pénztárosa volt. A társaság ereje nem az elnök személyében, hanem a tagságban rejlik – mondta az új elnök. Hozzátette: a civil szervezetnek nagyon aktív tagsága van, akik szívükön viselik a múlt értékeit. A társaság fényhozó fáklyás emlékmenetet és ünnepi megemlékezést szervez március 15-re.

A Klauzál Gábor Társaságnak közel ötven tagja van. Idén a 2016-ban lezajlott Klauzál 150 Emlékév programsorozatát szeretnék a tagok dokumentálni és az emberekkel megismertetni, hogy mi is történt 150 évvel ezelőtt, és hogy ki volt a társaság névadója – tudtuk meg Glattfelder Tamástól, a szervezet új elnökétől. Az új vezető rendkívül sikeresnek értékelte az emlékévet. Mint elmondta: tizenkét hónap alatt hatvannégy programot szerveztek a tagok, ezek között voltak például megemlékezések az ország különböző tájain, beszélgetés a történelmi szalonban a kiegyezéskori Magyarországról, evezős túra, parlamenti látogatás, miközben kiadtak könyvet és bélyeget is. Ebben az évben a kiegyezés évét ünnepeljük, ennek megfelelően visszatekintések lesznek, valamint tavasszal Klauzál-emléktáblát is felavatnak a művelődési központban – mondta el lapunknak Glattfelder Tamás. Ez azért is fontos, mert azt szeretnék, hogy a Klauzál Házba betérők ne csak a névadó egész alakos szobrával találkozzanak, hanem a tábla segítségével ismerjék meg egy kicsit Klauzál tetteit is. Az új elnök tájékoztatása szerint idén is megrendezik a hagyományos programokat, lesz például díszpolgár-találkozó, nem maradnak el a Klauzál-napok rendezvényei, a Történelmi szalon és Klauzál születésnapjának megünneplése sem. A civil szervezet vezetője kiemelte: évről évre egyre többen vannak, akik ismerik a társaságot és Klauzál Gábor életútját, és ez komoly sikernek tekinthető. Sok új arc is megjelenik a társaság rendezvényein, és a tagság is fiatalodik. A társaság legújabb tagja egy fiatal történész hölgy Debrecenből, akinek Klauzál Gábor élete és munkássága az egyik kutatási területe. Glattfelder Tamás azt szeretné, hogy még több fiatal tagot tudjanak toborozni, ezt pedig szerinte úgy érhetik el, ha a kerületi általános iskoláknak meghirdetett versenyek résztvevőit ráveszik, hogy később csatlakozzanak a társasághoz.

(Viszkocsil Dóra)


Klauzál Gáborra és az 1848. március 15-i forradalom hőseire emlékezve tavaszi fényhozó fáklyás emlékmenetet és ünnepi megemlékezést szervez a Klauzál Gábor Társaság. Az esemény március 12-én, vasárnap délután 5 órakor kezdődik a Klauzál-villa előtt, ahol a fáklyák meggyújtása után a menet elindul a Klauzál-szoborhoz. A felvonulókhoz bárki csatlakozhat, a két kilométeres útvonal a Klauzál Gábor utcától a Park utcán, a Nagytétényi úton a Klauzál Házig tart. A fáklyás séta körülbelül este 6 órára ér le a Klauzál-szoborhoz, ahol beszédek és énekek hangoznak el. 

 

A Promontor TV összeállítása: