Ugrás a tartalomra

Festmények, kerámiák az alkotótáborból

2022. szeptember 05. hétfő
A Télikert Galériában tartott kiállítást a Mészáros László kör
Festmények, kerámiák az alkotótáborból

Ezen a nyáron is művésztanáraik segítségével munkálkodtak alkotásaikon a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör tagjai a Szelmann Házban, ahol a kéthetes alkotótábor zárásaként a közönség elé tárják műveiket. A Télikert Galériában tartott kiállításmegnyitón a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Lászlóné Varga Éva köszöntötte az alkotókat és az érdeklődőket.

A falakon és asztalokon sorakozó műveket és a művészeket a képzőművészeti kör vezetője, Neuberger István mutatta be, aki örömmel nyugtázta, hogy idén is nagyon szép munkák születtek. A festőművész részletesen beszélt az akvarellel, pasztellel és selyemfestékkel készült képekről és a tizenhat kiállított kerámiáról, majd ünnepélyesen megnyitotta a tárlatot.

– A kör tagjaitól egyre jobb munkákat láthatunk, ami annak is köszönhető, hogy sokan több helyre is járnak tanulni, minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy fejlődjenek – mondta lapunknak a tábor fő szervezője, Schéffer Anna keramikus iparművész, aki több mint tizenöt éve egyengeti a baráti társaság keramikusainak útját. Hozzátette, hogy ezt nagy örömmel teszi, hiszen munkatársaival sok-sok éve segíti több száz amatőr művész tevékenységét az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság (OKIT) elnökeként.

Az eltelt két hét tapasztalatait Huber József festő- és szobrászművész összegezte.

– Néhány éve még a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság szobrászaival foglalkoztam, de a szekció tagjai kiöregedtek és elmaradtak a foglalkozásokról, ezért már nem „segítem” a szobrászokat. Az amatőr mozgalomban sajnos nincs utánpótlás, a fiatalok inkább más helyeken képezik magukat. Neuberger István a festőkkel foglalkozik, de most az ő művésztelepe egybeesett a Mészáros kör táborával, így most én helyettesítettem – mondta Huber József, aki két héten át korrigálta az alkotótáborban készült munkákat. A festő- és szobrászművész elmesélte, hogy kollégái szívesen vették észrevételeit, többnyire el is fogadták azokat, és útmutatásai alapján próbáltak továbblépni, de olyan festő is akadt, aki ragaszkodott a saját elképzeléséhez. Kiemelte, hogy elsősorban a témaválasztásnál és a technikai kérdésekben kellett segítenie, az akvarelleknél pedig a fény ábrázolására hívta fel többek figyelmét.

A kiállítás mindennap 8–18 óráig tekinthető meg a Szelmann Házban.

Tamás Angéla