Ugrás a tartalomra

Figyelem! Csalók!

2021. május 27. csütörtök
A Budapesti Rendőrfőkapitányság felhívja a figyelmet az az időskorú személyek ellen elkövetett "unokázós csalások" veszélyére, valamint annak kezelésében ad tanácsokat.
Figyelem! Csalók!

A Budapesti Rendőrfőkapitányság felhívja a figyelmet az időskorú személyek ellen elkövetett "unokázós csalások" veszélyére, valamint annak kezelésében ad tanácsokat.

"Szia! Azért hívlak, mert képzeld, most karamboloztam egy autóval. Az a legnagyobb baj, hogy ittam. De nagyon rendes a másik autó tulajdonosa, és meg tudtam vele egyezni..." – ez egy kiragadott mondat egy unokázós csaló hívásából.

Többek között így próbálják az időseket átverni a bűnözők, akik gyermeküknek vagy unokájuknak adják ki magukat.

Hogy ez ne történhessen meg, a Budapesti Rendőrfőkapitányság a legfrissebb információkat az unokázós csalásokról. Bár számos bűnszervezetet felszámoltak az elmúlt időszakban, de még mindig vannak aktív bűnözők. Ráadásul a módszerek is állandóan változnak. Osszátok meg a tanácsokat, hogy senki se dőljön be a csalóknak!

A csalók sokáig jellemzően futárt küldtek a pénzért és az ékszerekért, de mostanában sokszor banki utalásra próbálják rávenni az időseket, vagy legalábbis a bankkártya-adataik bediktálására. Ezen adatok birtokában online vásárlásokat eszközölhetnek.

Mit lehet tenni?

  • Csak semmi kapkodás!
  • Célszerű megszakítani a vonalat, majd ellenőrizni kell, tényleg bajba került-e a rokonunk!
  • Valami különös? Jó megoldás ellenőrző kérdéseket feltenni a telefonálónak!
  • Semmilyen körülmények között nem szabad megadni bankkártya-adatokat!
  • NE ADJUNK PÉNZT FUTÁRNAK! IDEGEN SZEMÉLYNEK!
  • A család beszéljen a veszélyről, és dolgozzon ki egy vészforgatókönyvet ilyen esetekre!
  • Ha valaki csalással próbálkozik HIVJA AZONNAL A 112-es számot. 

 

Budapesti Rendőrfőkapitányság