Ugrás a tartalomra

Főhajtás és felhívás

2023. augusztus 30. szerda
A kitelepítettekre emlékeztek a Nagytétényi Sváb Emlékműnél
Főhajtás és felhívás

Közel százan gyűltek össze a sváb elődökhöz méltó, meghitt emlékhelynél, hogy visszagondoljanak azokra a nagytétényi svábokra, akik hetvenhat évvel ezelőtt batyuval a kezükben kénytelenek voltak hátat fordítani lakóhelyüknek.

– 1946. január 19-én hagyta el Magyarországot az első vonatszerelvény, amely elüldözött német honfitársainkat szállította Németországba. Nagytétényben élő sváb elődjeinket a következő évben, 1947. augusztus 25-én gyűjtötték össze, hogy száműzzék őket hazájukból. Rájuk emlékezünk ma – mondta ünnepi beszédében Karsay Ferenc a nagytétényi svábok találkozóján, ahol az Edelweis kórus, a Nagytétényi dalkör és a Südofen Blaskapelle Zenekar kíséretével a résztvevők elénekelték a Himnuszt és a magyarországi németek himnuszát.

A polgármester az 1945-től megjelent újságok cikkeit idézve emlékezett vissza a szülőföldről való kitelepítés folyamatára, a megszégyenítve, embertelen körülmények között, marhavagonokban elhurcolt német ajkú lakosságra.

– A mai nap a főhajtás mellett egy felhívásé is. Vigyük tovább azt a sok jót, amit sváb őseinktől kaptunk, kövessük példájukat, őrizzük meg emléküket, és mindig tegyünk azért, hogy biztonságos, szerető, támogató közösségben élhessünk itt, Budafok-Tétényben – fejezte be mondanivalóját Karsay Ferenc.

A megjelenteket László Istvánné Varga Éva is köszöntötte.

– Itt, a nagytétényi sváb emlékhelynél a sínpárra nézve gondoljunk arra, hogy micsoda tengernyi szenvedést hordoztak a hárosi vasútállomásról induló vagonok – emelte ki a Nagytétényi Polgári Kör (NPK) elnöke, majd vezetésével leleplezték a Nagytétényi Sváb Emlékművön újonnan elhelyezett, Bakó Károly és Bakó Tünde által készített, kétnyelvű márványtáblát.

A koszorúzást megelőzően Kludák Erzsébet, a Nagytétényi Helytörténeti Kör vezetője emlékezett meg a kitelepített svábokról, Csepely Péter pedig többek között a vagonokra írt feliratokból emelt ki néhányat. Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) elnöke, miután megosztotta gondolatait, megköszönte a Budafoki Futókör tagjainak, hogy csatlakoztak a megemlékezéshez a Budafok-Háros vasútállomáson, ahol a NPK, a NNÖ és a diósdiak helyezték el az emlékezés virágait.
A közel éjfélig tartó, zenés vendéglátással záródó megemlékezésen Miller Boldizsár szavalt, és az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói mondtak verset németül.

Tamás Angéla