Ugrás a tartalomra

Földi kémiai szúnyoggyérítést végez az önkormányzat

2024. május 28. kedd
A térképen pirossal jelölt területen földi úton történő szúnyoggyérítést végeznek szerdától kezdődően Budafok-Tétény önkormányzatának megrendelésére.
Földi kémiai szúnyoggyérítést végez az önkormányzat

A szúnyoggyérítés minden olyan területet érint a kerületben, ahol nem gyérít a Fővárosi Önkormányzat vagy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint nem természetvédelmi vagy annak védőtávolságán belüli terület.

A védekezés pontos időpontja: 2024. május 29-30-31-én 20.00 órától

Rossz idő esetén a védekezés pótnapjai: 2024. június 1–2.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó, melegköd és/vagy ULV.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

  • A szabadban tárolt gyerekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. Kinn felejtett élelmiszerek megsemmisítése, illetve a kinn felejtett, nem letakart eszközök meleg-mosószeres lemosása szükséges.
  • A kezelés alatt és azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Továbbra is ingyen elérhető a szúnyoglárvairtó tabletta a Városháza ügyfélszolgálatán. Fontos, hogy azon háztartások is újra kaphatnak belőle, akik korábban már vettek át. Részletek: https://budafokteteny.hu/hir/megkezdodott-a-szunyoglarvairto-tablettak-osztasa

További információ: https://zold22.hu/szunyog/