Ugrás a tartalomra

Folyamatos a szúnyoggyérítés

2024. június 20. csütörtök
Földi kémiai szúnyoggyérítésre kerül sor 2024. június 27-én, a napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén június 28-án vagy 29-én, ugyanebben az időpontban végzik az irtást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megrendelésére, az Országos központi szúnyoggyérítési program keretében.
Folyamatos a szúnyoggyérítés

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere június elején, az akkor még közelgő áradás miatt kért engedélyt légi kémiai irtásra, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ elutasított.

Dr. Surján Orsolya helyettes országos tiszti főorvos június 13-án kelt válaszában leszögezte:

„A légi kémiai szúnyogirtási beavatkozás engedélyezésére nincs mód, amíg a tevékenységhez felhasználható irtószer légi kijuttatása nincs engedélyezve. Az invazív szúnyogfajok csípésével terjedő fertőzéseket ez idáig csak ritkán, behurcolt esetként (külföldön fertőződött személyeknél) mutatták ki. Az eddigi hazai vizsgálatok során nem találták meg a kórokozókat az invazív szúnyogokban. A honos szúnyogpopuláció által évtizedek óta terjesztett nyugat-nílusi láz eseteit pedig csak alacsony esetszámban jelentették, vagyis fokozott járványügyi kockázatot önmagában a szúnyogok jelenléte nem okoz.”

Kerületünkben március végén kezdték meg a szakemberek a közterületi vizek lárvaszennyezettségének ellenőrzését, majd a következő hetekben indult a biológiai lárvagyérítés.

Budafok-Tétény önkormányzata kezdeményezésére a katasztrófavédelem és a fővárosi önkormányzat folyamatosan tájékoztatást küld arról, hogy mikor és hol végzik a gyérítést. A kimaradó területeken saját eszközökkel és forrásokkal segítjük a munkájukat.

A földi és légi biológiai gyérítéshez nincs szükség engedélyre, a légi kémiait azonban csak rendkívüli helyzetben, az invazív szúnyogfajok által terjesztett betegségek járványszerű elterjedése esetén engedélyezi a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Önkormányzatunk többféle eszközzel segíti a lakosságot a szúnyogok elleni védekezésben:

  • áprilisban Tartsd távol a szúnyogokat! Hatékony védekezési tippek címmel megjelentettünk egy kiadványt, amiből részletesen megismerhetik a leghatékonyabb módszereket a csípőrovarok távoltartására.
  • Az önkormányzat zöldoldalán, a zold22.hu-n folyamatosan frissülő információkat találnak.
  • A lakosság a STOP Szúnyog! mobilapplikáción tehet bejelentést.
  • Az önkormányzat ügyfélszolgálatán, nyitvatartási időben minden kerületi háztartás ismét 10 db szúnyoglárvairtó tabletta térítésmentes átvételére jogosult. Ezzel a módszerrel az otthoni pangó vizek kezeléséhez nyújtunk segítséget.
  • Az Egyesített Óvoda tagóvodáiban szakemberek rendszeresen tartanak játékos foglalkozásokat a kicsiknek, hogy megismerkedjenek a hatékony, mégis környezetkímélő szúnyoggyérítési módszerekkel. Olyan kérdésekre is választ kapnak, hogy miért nincs szúnyog a Balatonnál: egy tó, mint pl. a Balaton, nem árad, nincs árterülete. Állóvíz, ahol egyszerű meghatározni a lárvák tartózkodási helyét. Nincs természetvédelmi terület a part mellett, az összefüggő vízfelszínnél engedélyezett a légi biológiai lárvagyérítés. Mivel az állóvíz kedvező szaporodási lehetőséget biztosít, a szúnyogok nem keresnek más pangó vizet.

Budafok-Tétény önkormányzata minden eszközzel támogatja a szúnyogok elleni védekezést, ehhez azonban szükség van a lakosság együttműködésére is. A földi biológiai vagy kémiai gyérítés során a permetezett szer nem jut át a sűrű növényzeten, ezért az ingatlanokon belül hatástalan ez a fajta védekezés. Kérjük, hogy magánterületen számolják fel a pangóvizeket, illetve kezeljék azokat a térítésmentesen átvehető lárvairtó tablettákkal, hogy megelőzzék a csípőrovarok kifejlődését.

A soron következő szúnyoggyérítéssel kapcsoltban fontos tudni, hogy az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum, ami a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék
vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.