Ugrás a tartalomra

Folyamatosan bővül a kerületi kamerarendszer - Frissítve!

2021. április 27. kedd
Jelenleg 28 darab térfigyelő és számos rendszámfelismerő kamera üzemel kerületünkben. A kiépített rendszernek köszönhetően csökkent az illegális hulladék lerakások száma, segítségével több bűncselekményt is sikeresen felderítettek. Az Önkormányzat a kerületi lakosság biztonság érzetének növelése, erősítése érdekében további kamerák beszerzését tervezi.
Folyamatosan bővül a kerületi kamerarendszer - Frissítve!

Budafok-Tétény önkormányzatának térfelügyeleti rendszere 2016. év közepétől folyamatosan bővül. Eleinte hat kamerát telepítettek a belváros területének ellenőrzése céljából, kifejezetten a Szomszédok piaca és az új játszótér – Szent István téri - által határolt területen. A későbbiekben az illegális hulladék lerakások megakadályozására, illetve az önkormányzati vagyon védelme érdekében rendeltek új kamerákat, valamint a közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítása volt a cél.  A lomtalanítás szabályszerűségét hat darab bérelt kamera ellenőrizte.

A jövő hét folyamán két helyszínre, az Epreskert és a Termő utcába tervezik a kamerák telepítését, melyek szintén napelemmel működnek majd. 

Zugmann Péter képviselő így nyilatkozott néhány évvel ezelőtt, az első kamerák telepítése kapcsán:

 "Arra törekedtünk, hogy a kerület főbb csomópontjait lássák be ezek a kamerák, de a rendőrségtől is kaptunk szakmai segítséget a helyszínválasztásban, illetve a lakossági visszajelzések is szerepet játszottak a döntés meghozatalában.” Ha például egy helyszínen rendszeres az illegális szemétlerakás, akkor a kamera kihelyezése segíthet azonosítani az elkövetőket. A kamerák helyszínének megválasztásánál fontos szempont volt, hogy Budafokra és Nagytéténybe is jusson belőlük. A felvevő eszközök további előnye, hogy napelemmel működnek, így a környezetbarát szempontoknak is megfelelnek." – tette hozzá a politikus.

A kamerafelvételeket a Közterület Felügyelet munkatársai figyelik, és bár Budafok-Tétény a budapesti kerületek közül nem rendelkezik kiugróan magas számokkal a bűnesetek elkövetését illetően, a térfigyelő kamerák már több kisebb bűncselekmény felderítésében is jelentős segítséget nyújtottak.

A kerületi önkormányzat és a rendőrség szoros együttműködésének köszönhetően 2018-ban újabb kamerarendszer üzembehelyezése történt meg, amely rendszámfelismerő funkciójának köszönhetően elősegíti a nyomozati szervek munkáját.

A kamerák a kerület azon csomópontjain találhatóak, ahol elérhető, illetve elhagyható Budafok-Tétény. A helyszínek kiválasztásában alapvető szempont volt, hogy a rendőrök ellenőrzés alatt tudják tartani azokat a főbb útvonalakat, melyeket a bűnelkövetők döntően használnak, és kiszűri többek között a körözött gépjárműveket, a lopott, a lejárt műszakival rendelkező autókat, teherautókat.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a térfigyelő kamerák eredményesen segítik a közlekedési és a közrend javulását, ezért a kerületi önkormányzat további kamerák kihelyezését helyezte kilátásba.

A jelenleg telepített kamerák helyszínei az alábbi LINKEN elérhetők! 

Folyamatosan bővül a kerületi kamerarendszer - Frissítve!

Fotók: Horváth Tamás