Ugrás a tartalomra

Önkormányzatunk ráerősít a szúnyogirtásra

2024. május 23. csütörtök
Ezen a héten biológiai, jövő héten kémiai gyérítés lesz.
Önkormányzatunk ráerősít a szúnyogirtásra

Március óta zajlik a kerületi közterületi vizek felmérése, hogy időben reagálhassunk a szúnyoglárvák megjelenésére. A kerület által megbízott vállalkozó több alkalommal végzett biológiai gyérítést Budafok-Tétény különböző helyszínein, hogy megakadályozza a szúnyogok elszaporodását. Május 24-én újra ellenőrzik a kerületi közterületi vizeket, és szükség esetén biológiai szerrel kezelik azokat.

Azonban csak a közterületeken van lehetőségünk a vizek kezelésére, magánterületen viszont még sajnos nagyon sok a lefedetlen víztároló, lomos ingatlan, ahol megrekedhet az esővíz. Így sajnos minden erőfeszítés dacára kikelhetnek, és a lakossági visszajelzések alapján ki is keltek tömegesen a szúnyogok, amiknek a meleg, csapadékos időjárás is kedvez. A repülő rovarokra a biológiai gyérítés már nem hat, ezért az ártalom fokozódásának megelőzésére földi kémiai gyérítést alkalmazunk a jövő hét folyamán. Ez minden olyan területet érint a kerületben, ahol nem gyérít a Fővárosi Önkormányzat vagy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint nem természetvédelmi vagy annak védőtávolságán belüli terület. A földi kémiai gyérítés során lassan haladó gépjárműből hektáronként kb. fél liter irtószert szórnak szét porlasztva, cseppenként eloszlatva. Emberekre, melegvérű állatokra nem veszélyes a készítmény. Azért hogy egyéb rovarokra minél kevésbé legyen káros, napnyugta körül végzik a kezelést, amikor a beporzó rovarok már nem aktívak, a szúnyogok viszont igen. A méhészeket az önkormányzat munkatársai közvetlenül értesítik. A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Jelenleg is tart azon akció, amelynek keretében ingyen vehetnek át szúnyoglárvairtó tablettát a kerületi lakók. Ennek részleteiről itt olvashat: https://budafokteteny.hu/hir/megkezdodott-a-szunyoglarvairto-tablettak-osztasa

Az önkormányzat a heves zivatarokkal járó időszakok után rendszeresen ellenőrzi, és szükség esetén kiszivattyúzza, kitisztíttatja az árkokat, amelyekben megreked a víz, hogy ne váljon szúnyogkeltetővé. Ha a vízben már vannak szúnyoglárvák, az önkormányzat által megbízott cég biológiai szerrel kezeli azt.