Ugrás a tartalomra

Folytatódik „A játék összeköt!” program

2021. október 06. szerda
Budafok-Tétényben nyitotta meg kapuit a 14. befogadó játszótér.
Folytatódik „A játék összeköt!” program

A játék összeköt” program keretében átadta immáron 14-ik befogadó játszóterét a Szerencsejáték Zrt, amely ép és fogyatékossággal élő gyermekek számára biztosítja a közös játék élményét országszerte. A Budapest, XXII. kerület, Budafok-Tétény, Elágazás Parkban kialakított helyszínt Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója és Karsay Ferenc Budafok-Tétény polgármestere adta át. Az eseményen beszédet mondott Németh Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő úr is, illetve videó üzenetben gratulált az Európai Lottótársaságok Szövetsége főtitkára. A korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is a Nagykarácsony sorsjegyek bevételének egy részéből vállalta a közösségi tér megépítését a nemzeti lottótársaság.

A Szerencsejáték Zrt. az elsők között csatlakozott az Európai Lottótársaságok Szövetsége (EL) és az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) egész kontinenst érintő kezdeményezéséhez, amelyban a felek közös küldetésként elhatározták, hogy elősegítik az Európai Unió területén élő mintegy 80 millió fogyatékossággal élő személy, elsősorban az érintett gyermekek társadalmi integrációját. Ennek megfelelően 2015-ben a Szerencsejáték Zrt. háromoldalú országos szintű keretszerződést kötött a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával (FESZT) és a spanyol - 11 ezer látássérültet foglalkoztató - ONCE szerencsejáték-szervező vállalattal. Az ágazati megállapodással összhangban az együttműködés meghatározta a magyar nemzeti lottótársaság feladatait a fogyatékossággal élők társadalmi integrációja területén hazánkban. Ennek keretein belül a Szerencsejáték Zrt. vállalta, hogy bevételei egy részéből Magyarországon inkluzív játszótér-építési programot indít. Hazánkban a 14 év alatti gyermekek közül minden tizenötödik érintetett a fogyatékosság valamely típusával. Számukra egy befogadó játszótér nyújthat olyan lehetőséget, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermek átélheti a közös játék élményét. Az évről-évre bővülő „A játék összeköt!” program mára, országosan több mint tízezer ép és fogyatékossággal élő gyermeknek nyújt lehetőséget a közös játékra.

„Örömünkre szolgál, hogy a Szerencsejáték Zrt. Közép-Kelet Európában elsőként csatlakozott ahhoz az egész kontinenst érintő kezdeményezéshez, hogy szerencsejáték-szektor kiemelt szerepet töltsön be a jövőben a fogyatékosságügy támogatásának területén” – mondta dr. Arjan van't Veer. Az Európai Lottótársaságok Szövetsége főtitkára hozzátette, „A Játék összeköt” program kiváló és követendő példa arra, hogyan lehet elősegíteni a fogyatékossággal élő személyek és gyermekek társadalmi integrációját.

A Szerencsejáték Zrt. - a nagy sikerre való tekintettel –  folyamatosan növeli az évente épülő terek számát, minden esetben biztosítva, hogy akadálymentes környezetben és megközelítéssel helyezze el a játékokat. A nemzeti szerencsejáték-szervező és szakmai partnerei - az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont, valamint a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete - a játékválasztékot rendszeresen új elemekkel bővíti, valamint a helyszínek egy-egy mese látványvilágát idéző megjelenést kapnak.

Az ország különböző pontjain elérhető 13 játszótér mellé 2021. október 6-án Budapest XXII. kerületében, a Budafok-Tétény Elágazás Parkban került átadásra a legújabb közösségi tér. A 14-ik befogadó játszótér tematikájának középpontjában a rózsa áll, ami a kerület ikonikus virága.

„A befogadó játszótér-építési program egy kiemelten fontos eleme a Szerencsejáték Zrt. szemléletformálási tevékenységének, ugyanis ezeken a speciális közösségi tereken az ép fejlődésű és fogyatékossággal élő gyermekek a közös élményeken keresztül válhatnak befogadóbb felnőtteké. A kezdeményezésünk sikerességét jól mutatja, hogy a mostani játszótér átadást követően még az idei évben további helyszínekkel bővítjük programunkat.” - hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója.

Az október 6-án átadott inkluzív park egyszerre alkalmas játékélményre, a helyi érzés erősítésére, valamint a természeti értékek bemutatására. A rendelkezésre álló területen az eszközök, növények, burkolatok, padok, ismeretterjesztő táblák, braille térkép úgy került kialakításra, hogy a játszótér egésze átlátható legyen, elkülönüljenek a nagymozgású terek és intim terek, legyenek visszavonulásra alkalmas sarkok, de emellett legyen elegendő hely mozgásra, futásra, kerekesszékkel való közlekedésre.

„A Szerencsejáték Zrt.-nek köszönhetően ismét figyelem irányul arra, hogy milyen fontos az elfogadás és az, hogy együtt szerezzenek közös élményeket a különböző testi, szellemi adottsággal rendelkező gyermekek és ép társaik. Ez a közösségi tér egy hatalmas ajándék és kincs a kerületünk számára.” – mondta Karsay Ferenc Budafok-Tétény polgármestere.

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információkról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

Folytatódik „A játék összeköt!” program

Fotó: Horváth Tamás