Fórum a nagytétényi Duna-partról

2022. május 23. hétfő
A cél egy élhető, családbarát természetvédelmi terület kialakítása
Fórum a nagytétényi Duna-partról

Lakossági fórumra invitáltak a plakátok május 19-re a Szelmann Házba a nagytétényi Duna-part helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításáról, illetve annak következményeiről. Mint az várható volt, megtelt a nagyterem, és nem kis hullámokat vertek a szakértői ismertetők (felvetések), valamint a kerületi lakosok szenvedélyes hozzászólásai.

Az alaphangot a házigazda, Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke adta meg, aki régi, hangulatos fényképekkel illusztrálva hatott érzelmeinkre, és egyben megköszönte, hogy ilyen sokan jöttek el „egy számunkra sorsdöntő kérdésben állást foglalni.”

– A 60-as, 70-es években a helyiek strandja volt a Duna-part, előtte pedig még Halászcsárdánk is volt – mutatta az elnök archív felvételeken, és valóban jó volt látni, milyen élet volt korábban ezen a szépséges partszakaszon. Majd így folytatta:

– Az elmúlt hatvan évben a virágzó nagyközségünk területi egységét megtörték. Az M0-ssal kettévágták, a 6-os út pedig még tovább rontott a helyzeten, és a Matallochemia környezetkárosítása Európa egyik legnagyobb szennyezése volt. A teljes talajcsere több mint 12 milliárd forintba került. A Duna-partunkon a szemét eltávolítása csak egyharmad részben valósult meg, jó volna, ha ez ügyben végre történne már valami, megvalósulna a teljes rekultiváció! Élhető, családbarát, gondozott Duna-partot szeretnénk, környezetbarát fejlesztésekkel! Nagyon örültünk annak, amikor a főpolgármester és Karsay Ferenc polgármester kezet fogtak a Duna-parti bejáráson, és elhangzott, hogy közösen fognak harcolni érte.

Ezután Lászlóné Varga Évától megtudtuk, hogy mit szeretnének itt a helyi lakosok: rönkjátszóteret, szabadtéri füves pályákat, közösségi tér kialakítását tűzrakóhelyekkel, parti kerékpárutat Érdig, és tanösvényt. Csak ez utóbbira kérnének teljes védettséget. Továbbá szeretnék, ha a jövőben is volna lehetőség lovaglásra, evezésre, horgászásra, és ha egy kis kikötő is épülne.

A történethez tartozik, hogy az április végén Karsay Ferenc polgármester által összehívott rendkívüli testületi ülésen ellenszavazat nélkül elfogadott határozat ugyan támogatja a nagytétényi Duna-part természetvédelmi területté nyilvánítását, de szóvá tették, hogy a fővárosi rendelet tegye lehetővé, hogy a jelzett terület élhetőbbé váljon az emberek számára, és ne tiltsa a rekreációs pontok kialakítását. A főváros ugyanis egy olyan típusú védettségi tervezetet küldött önkormányzatunknak véleményezésre, amely gyakorlatilag minden fejlesztést megtiltana az érintett területen.

A lakossági fórum elején meg is jegyezte Bogó Ágnes, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Egyesület elnöke:

– Ne nélkülünk, ne felettünk döntsenek! Bár fővárosi hatáskörről van szó, de ez az itt élők gondja, ezért meg kell találni a párbeszédet, hogy érvényesüljenek a mi érdekeink.

Szesztai György kerületi főépítész is azt emelte ki beszédében, hogy az önkormányzatnak kevés mozgástere van, de a számos egyeztetés a fővárossal, reményei szerint, hasznosnak bizonyul.

– Számunkra ez egy kiemelten fontos ügy, hiszen urbanisztikailag különleges helyről beszélhetünk, egy ökológiai folyosóról, ezért természetközeli állapotot akarunk, nem lakótelepet! – hangsúlyozta. – Nagytétény nem Budapest kis része, tekintsünk rá, mint önálló entitásra, amely egyedi törődést érdemel!

Karsay Ferenc polgármester felszólalásában hangsúlyozta:

– Itt az emberek „csak” élni akarnak, ebben ne akadályozzák meg őket, mert az itt élők sokkal környezettudatosabbak, nem kell félteni tőlük a területet, ezt már a rendszeres önkéntes szemétszedésekkel is bebizonyították.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze erre így reagált:

– Kicsit puskaporos légkört érzek. Sokan attól tartanak, hogy majd nem tudnak lemenni a Duna-partra a védettség után, de ez nem így van. A terület védetté nyilvánítása is járható, de csak feltételekkel. Gépkocsival például nem lehet behajtani, tüzet csak kijelölt helyen lehet rakni, ahogyan kutyát sétáltatni is, az árvízi területre pedig nem lehet építkezni.

A szakemberek a fórumon arra is felhívták a figyelmet, hogy az ártéri erdők sajátos természeti értékeket képviselnek, a biológiai sokféleség megvédése tehát igen fontos.

Havasi Gábor fővárosi tanácsnok azzal büszkélkedett felszólalásában, hogy budafok-tétényi lakosként az a célja a kollégáival együtt, hogy ezt a csodálatos területet a nagytétényieknek adják, és emberközelivé tegyék.

– Hamis dilemmák elé akarják állítani önöket – tette hozzá.

Tóth Endre momentumos országgyűlési képviselő is megszólalt a Duna-part ügyében. – Ez olyan téma, ami hidat épít a két politikai oldal között, hiszen nekünk is az a célunk, hogy megőrizzük azt a szépséget, amiért szeretik a területet a tétényiek – közölte a politikus. – Senki nem zárja le a partot a helyiektől, senki nem veszi el önöktől, de a zöld értékeket tartsuk tiszteletben! Be lehet menni továbbra is lóval, gyalog, biciklivel – állította Tóth Endre.

Az is elhangzott még a fórumon, mielőtt a helyi lakosok is szót kaptak volna, hogy a természetvédelmi státusz hosszú távon óriási büszkeséggel tölti majd el a budafok-tétényieket.

– Az utódainknak is meg kell védeni a Duna-partot, mozaikszerű fejlesztésre van szükség – adott tanácsot egy idősebb férfi, mire egy másik úr leszögezte: a Duna-part szerinte így van jól, ahogy van...

– Nem jó, ahogy van! – vágta rá valaki a széksorokból. – Meg kell állítani azt a szörnyűséget, ami ott van! Minden sittlerakás egy kútmérgezéssel ér fel!

– Nem akarunk fákat ott kivágni, vigyázunk a partra – hallottuk egy helyi lakostól. Egy idősebb hölgy megjegyezte: látott már őzet, vércsét, rákot a Duna-parton. Ez a terület természetes halszaporulatot biztosít. Ma is együtt kéne élni a természettel.

– Először meg kellene csinálni a rekultivációt, utána jöhet a csónakkikötő építése – javasolta egy másik hölgy.

A fórumon felszólalók közül többen a kutyasétáltatás lehetőségeire kérdeztek rá. A természetvédelmi területen csak pórázzal lehet majd kutyát sétáltatni.

Az esemény a késő esti órákban ért véget, a Fővárosi Közgyűlés e héten dönt a védettség tervezett elfogadásáról, amit a fórum résztvevőinek többsége támogatott.

A fórum végén Karsay Ferenc polgármester azt mondta lapunknak, kétségei vannak, „hogy azt kapjuk majd, amit várunk, de nézzük meg a rendelet hatását”. Hozzátette: reméli, hogy nem tiltják meg a rekreációs pontok kialakítását, és a szúnyoggyérítést sem.

 (Temesi László)

fotó: Horváth Tamás