Ugrás a tartalomra

Fotók és történetek

2016. április 13. szerda
A Budafoki Könyvtár több éve csatlakozott az Internet Fiesta elnevezésű országos rendezvénysorozathoz
Fotók és történetek

A program célja, hogy az ország könyvtárainak segítségével felhívják az emberek figyelmét az internet nyújtotta lehetőségekre, használatának előnyeire. A könyvtár harmadik éve nyújt otthont a Promontor-Budafoki Polgárok Gyűjteménye és a XXII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat közös rendezvényének, amelyen az érdeklődők előadásokkal kísérve ismerkedhetnek meg a kerület internetes helytörténeti kiállításával.

Tikovits Frigyes a gyűjtemény képeit felhasználva Volt egyszer egy május elseje címmel tartott előadást.

Az ünnep előzményeiről elmondta: 1817-ben az utópista szocialista brit gyáros, Robert Owen javasolta először a munkások addig 10-14 órás munkaidejének nyolc órára csökkentését, de hatvanévnyi tüntetés és sztrájk kellett ahhoz, hogy 1870-ben Nagy-Britanniában a munkaidőt napi tíz órában maximalizálják. A nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében Chicagóban 1886. május 1-jén sztrájkoltak a munkások. A vérbe fojtott sztrájk világszerte óriási felháborodást váltott ki, amelynek az lett a következménye, hogy a II. Internacionálé kongresszusa javaslatára 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonultak fel a nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében. Magyarországon is 1890-ben tartottak először május 1-jei tömegdemonstrációt, rá egy évre pedig hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították ezt a napot.

Május elseje egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napjává vált. Tikovits Frigyes az online gyűjtemény fotóival illusztrálta a különböző korszakok ünneplési szokásait, a Hősök terétől induló kerületi felvonulókat, a kitüntetésüket büszkén viselő budafokiakat, a Kamaraerdőben tartott majálisokat.
A program második részében Fonyódi Ferenc személyes élményeit felelevenítve beszélt a Tóth József utcáról és közvetlen környezetéről, majd Erdélyi György színész előadásában elhangzott Dalos Margit Duna-sóder című verse. A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult. (Tamás Angéla)