Ugrás a tartalomra

Főúri játékok és korcsolyapálya

2015. december 08. kedd
Polgári karácsony a nagytétényi kastélyban
Főúri játékok és korcsolyapálya

A nagytétényi kastély immár hagyományosnak nevezhető karácsonyi programsorozata idén új elemekkel bővül. A látogatók által megszokott és várt karácsonyfa-kiállítás természetesen most sem marad el. Az iparművészek már lázasan dolgoznak az új díszeken. Ez alkalommal meghatározott témában kell gondolkodniuk, ez pedig nem más, mint a játék. Január végéig látogatható a kastélyban az az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott, főúri játékokat bemutató kiállítás, amelyen többek közt mívesen megmunkált stratégiai játékok, kártyák, kockák láthatók. S hogy még izgalmasabb legyen a kiállítás, a Színháztörténeti Intézet jóvoltából gyönyörű, korhű ruhába öltöztetett marionettbábokat is megcsodálhatnak a látogatók. A karácsonyfa-kiállítás természetesen most is árveréssel kezdődött. November 28-án az elmúlt év díszeit árverezték el. Ebben az évben Kautzky Armand színművész ütötte le a kalapácsot.

Az adventi hétvégéken (péntek, szombat, vasárnap) 17 óra 30-tól olyan neves művészek várják a közönséget, mint Szvorák Katalin, Kudlik Júlia, Berecz András, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin, a Musica Historica együttes, Andrássy Frigyes operaénekes, valamint Győrffy Gergely hegedűművész.

Az adventi vasárnapokon 16 órától közös gyertyagyújtásra várnak mindenkit a kastély parkjában, ahol a kerület óvodásaival és kisiskolásaival énekelhetjük el az ismert karácsonyi dallamokat.

Idén először a tervek szerint decembertől február végéig korcsolyapályát létesítenének, amely naponta 10–20 óráig állna a kicsik és nagyok rendelkezésére. n (VH)