Fűtsünk okosan!

2020. november 18. szerda
A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. Az elmúlt évek országos adataiból kiderül, hogy a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá, ezért fontos odafigyelnünk, mivel és hogyan fűtünk.
Fűtsünk okosan!

Tegyünk jó fát a tűzre!

Ha fával fűtünk, száraz tűzifát, fapelletet vagy fabrikettet használjunk, így akár 20-30%-kal is csökkenthetjük fűtési költségeinket. 

A helyes tüzeléssel óvjuk gyermekeink és saját egészségünket, továbbá környezetünket is, ugyanis a háztartási hulladékokból mérgező, rákkeltő anyagok jutnak a levegőbe. Bizonyos háztartási hulladékok, például a fém tartalmú színes papírok a tüzelőberendezést is károsítják.

Mit ne égessünk?

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező anyagok komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
  • rétegelt lemez, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Ne tegyük kockára egészségünket!

A szállópor felületére mérgező anyagok tapadnak, amelyek a tüdőbe vagy a kisebb méretű részecskék a vérbe is bejutva káros, adott esetben visszafordíthatatlan egészségügyi hatásokat eredményeznek.

A felelősség az Öné is. Gondoljon egészségére és környezetére!

Forrás és további információ: www.futsokosankampany.hu