Ugrás a tartalomra

Gádorosok az Operettszínház színpadán

2023. január 18. szerda
A búsképű lovag történetével nyertek díjat a kerületi színjátszók
Gádorosok az Operettszínház színpadán

A Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában mutatta be saját Don Quijote-történetét a Gádor Általános Iskola színjátszóköre. A mese a búsképű lovagról szól, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg elhitte, hogy valóban létezik. A gyerekek előadásukkal II. helyezést értek el a színház által ősszel meghirdetett, háromfordulós versenyen, amelynek decemberi döntőjében már csak hat csapat vetélkedhetett a győzelemért.

A „Tiétek a színpad!” hívószóra tizenkét általános, illetve középiskola jelezte részvételi szándékát és küldte el videós anyagát a szervezőknek.

Az online leadott, 15–25 perces előadásokat „élőben” a háromnapos középdöntő keretében a Raktárszínház színpadán nézte meg és értékelte a zsűri – Szilágyi Enikő, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt.

A döntőbe jutott csapatok, köztük a Gádor iskola tanulói is lelkesen készültek a mindent eldöntő végső fordulóra.

A színjátszó szakkört vezető Szabados Mónika elmondta, hogy a kezdetek kezdetén a főszereplő hiánya okozta a legnagyobb nehézséget, mert leszámítva egy fiút, csak lányok járnak a foglalkozásaira. Az is gondot jelentett, hogy Cervantes sztorijából hogyan állítsanak színpadra egy ilyen rövid prózai darabot, hiszen a Budapesti Operettszínházban áprilisban újra színre kerülő La Mancha lovagja közel háromórás és musical.

– A nyolcadikos fiút Sancho Panza szerepére találtam volna alkalmasnak, ezért Don Quijotét az egyik hetedikesünk alakította meghívottként – mesélte a tanárnő, aki kiemelte azt a sok segítséget és ötletet, amelyet beválogatásuk után mentoruktól, Szendy Szilvi színésznőtől kaptak.

Az ítész Szilágyi Enikő az egyszerűségben, a spontaneitásban és őszinteségben látta a produkció erősségét, Homonnay Zsolt pedig a gyerekek játékkedvét hangsúlyozta.

– Ami különösen tetszett, hogy nagyon jól működtök csapatként – mondta Polyák Lilla, aki a kezdő- és zárókép ötletességét is dicsérte.

A kerületi színjátszó csoport – Aradi Bogi, Kaszt Bogi, Németh Maja, Labodics Bori, Nyári Zita, Ódor Hanna, Papp Maja, Labodics Bori, Kiss Vanda, Pilhál Hanna, Bágyi Kinga, Papp Leila, Greksa Máté, Szunyogh Csilla, Kovács Martin, Korponai Kira, Papp Emi – produkcióját a zsűrin kívül a Budapesti Operettszínház főigazgatója is méltatta.

– Egy remek kerettörténetbe ágyazott előadást láttunk – kezdte értékelését Kiss-B. Atilla, hozzátéve, hogy a „színház a színházban” egy precíz, jól működő színházi formanyelv. A főigazgató kiemelte, hogy a gádorosok nagyon tudatosan választották el a kerettörténetet Cervantes sztorijától, és a tér-, valamint eszközhasználattal is elégedett volt.

A Gádor színjátszó csoport az előkelő második helyezés mellett különdíjban is részesült, a gyerekek a Magyar Nemzeti Múzeumba szóló belépőket kaptak „A legjobb csapatmunkáért”.

Tamás Angéla