Ugrás a tartalomra

Galéria beltérben és a szabadban

2022. február 22. kedd
Filotás Viktória a Magdolna Udvar által nyújtott lehetőségekről
Galéria beltérben és a szabadban

Ebben a tanévben már vidám, színes, játékra csábító képek fogadják a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjait. Reggelente Filotás Viktória négy részből álló falfestménye varázsol jó kedvet és csal mosolyt a gyerekek arcára. A művész, aki az önkormányzat által tavaly kiírt pályázat egyik nyertese, elmondta, hogy nagy örömmel dolgozott a két épület közötti átjáró falfelületein, hiszen egykori kossuthos diákként az iskolája iránti szeretetét is „belefestette” a muráliába.

– Megtiszteltetés és öröm, hogy elkészíthettem ezt a munkát. Festés közben jólesett az arra járó emberek érdeklődése és biztatása. Szobrász-, keramikusművész vagyok, de a stukkó- vagy mozaikdíszítés helyett a helyszínhez legjobban illő festés mellett döntöttem. Arra törekedtem, hogy a murália minden része, arányrendszere, témája, mondanivalója és színvilága is a gyerekekhez szóljon – beszélt a falfestmény „előéletéről” Filotás Viktória, az ARTÉR Művészeti Egyesület elnöke.

Az elsősorban fiatal, hivatásos művészekből álló egyesületet 2004-ben álmodta meg és hozta létre a szobrászművész azzal a céllal, hogy a kerületben élő, művészetet kedvelő emberek helyben is közelebb kerülhessenek a kortárs képzőművészethez. Ma már harmincnál több taggal büszkélkedhetnek, köztük textil-, üveg-, ötvös-, grafikus-, fotó- és festőművészekkel. Az egyesület tevékenységét változatos kiállítások, kreatív gyermekprogramok és nyílt napok jellemzik.

– A Magdolna Udvar júliusi megnyitásával további lehetőségekhez jutottunk. A budafok-tétényi helyszíneken – Klauzál Ház, Cziffra Központ, Kastélymúzeum, Radóczy Galéria, Budafoki Könyvtár – és a kiemelt kerületi rendezvényeken – tavaszi és borfesztivál – kívül „saját” galériánkban is bemutathatjuk művészeink és meghívott vendégeink alkotásait, sőt tárlatvezetéseket is tarthatunk – mesélte Filotás Viktória, aki azt is elárulta, hogy már elkezdtek berendezkedni a Magdolna Udvar alagsorában is, ahol vélhetően sok újabb alkotás születik majd. A Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolában kerámiát és szobrászatot oktató művész beszélgetésünk végén még felhívta a figyelmünket a Magdolna Udvar Galériában jelenleg látható kiállításra és az ahhoz kapcsolódó tárlatvezetésekre.

Tamás Angéla