Ugrás a tartalomra

Gáll András a csúcsra ért

2023. február 24. péntek
A magyar öttusa bajnoka lett az egykori kossuthos srác
Gáll András a csúcsra ért

Szerdától vasárnapig rendezték az országos felnőtt öttusabajnokságot, amely egyszersmind az idény legnagyobb nemzetközi viadala, a Peridot-kupa volt. A férfiaknál a győzelmet Gáll András, a Trion SC reménysége szerezte meg nagy fölénnyel. A 19 éves fiatalember tősgyökeres budafoki, sportolni annak idején Horváth Tamás úszóedzőnél a Budafóka SC-ben kezdett, és nyolc éven át a Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulója volt, sőt, még a kerület sporthőse címet is elnyerte négy évvel ezelőtt.

A Peridot Kupa, egyben országos felnőtt öttusabajnokság az év kiemelt hazai eseménye a sportágban. Mindenki rajthoz áll, aki él és mozog, csupán sérülés vagy betegség tarthatja távol öttusázóinkat, ahogy ez idén sajnos Bereczki Richárddal és Demeter Bencével megesett. A többiek azonban ott voltak a fedélzeten a veterán világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosi Ádámmal az élen.

Manapság négy napig tart egy öttusaverseny, kétfordulós selejtező, bónuszvívás, egyéb nyalánkságok. Andris a Magyar Atlétikai Szövetség két héttel ezelőtti országos felnőttviadalával hangolt a Peridot Kupára, ahol a legjobb atlétákkal lépést tartva ezüstérmet szerzett 3000 méteren, hatalmas egyéni csúccsal (8:30,5 perc). A budafoki srácnak mindig is az erőssége volt a futás, két éve megnyerte 3000-en a junior országos bajnokságot, akkori idejéből faragott le most jó néhány másodpercet.

No de azt talán ő maga sem gondolta volna, hogy már a vívás is ilyen remekül megy neki! Az előselejtezőben 19 győzelem mellett csak 11 vereséget szenvedett, majd a középdöntőben 21/14-et vágott ki, és simán bejutott a vasárnapi döntőbe.

Ahol csak az volt a kérdés, hogy a lutrinak számító lovaglás hogyan sikerül neki, mert a fizikai számokban szinte verhetetlen. (Vasárnap már nem kellett vívni, csak az úgynevezett bónuszban, ugyanis a korábbi vívóeredményüket magukkal vitték a versenyzők a döntőbe.)

Nos, Andris Pinox képében egy valóságos kezes bárányt húzott, a sötétpej négylábú nyergében a maximális 300 pontot teljesítette, és ettől kezdve nem igazán maradt izgulnivaló. Az úszásban a két perc a harmadik legjobb időt jelentette a mezőnyben, az 5x600 méteres futásból és a négyszer öt lövésből álló lézerezést megnyerte Andris, és a második helyről rajtolva majdnem huszonöt másodperces előnnyel fölényesen győzött. Megnyervén a Peridot Kupát, ráadásul a maga 19 évével ő lett minden idők legfiatalabb magyar bajnoka.

Mögötte Szép Balázs és Koleszár Mihály állt a magyar bajnoki dobogó második és harmadik fokán, előbbi 1999-es, utóbbi 2002-es születésű, és a 2003-as Gáll Andrással hármasban ők már az új hullámot képviselik a magyar öttusában.

– Örömversenyzés volt. Végig élveztem, mert azt csináltam, amit szeretek, az öttusát. A vívásomat és a lovaglást emelném ki, és az úszásban elért egyéni csúcsomnak is nagyon örültem. Nem nyomasztott, hogy Bories mögött másodikként kezdtem a kombinált számot, azaz éremesélyes voltam, mert a futás az egyik erősségem, sok atlétikai versenyen is indultam már – nyilatkozta a 19 éves bajnok.

Ch. Gáll András