Hírek

Gillemot Ferenc budafok-tétényi leszármazottai büszkén követik a családi hagyományt
A magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya halálának századik évfordulójára október végén erdélyi emléktúrát szerveztek, melynek tagjai Budafokról, Budatétényből, és Nagytétényből is vittek sportfelszereléseket Böjte atya dévai árvagyermekeinek
2016-11-04

Magyarországról Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az egykori kiváló játékos, majd edző Petrozsény térségében hunyt el, miután az első világháborúban önkéntesként csatlakozott a magyar honvédséghez, hogy megakadályozza az Erdélyre törő román haderő előrenyomulását.

A gazdag sportéletére és az élsportoló budafok-tétényi elődökre egyaránt büszke kerület Gillemot Ferenc leszármazottai révén kötődik a sportlegendához, hiszen a dédunoka, Gillemot Marianne több mint egy évtizede budafok-tétényi lakos. Sportos életvitelű családjával tovább viszik a hagyományt, 3 fia közül mindegyikük járt a kerületben bébiúszásra, majd a két nagyobbik évekig görhokizott, Karsay Ferenc testnevelőtanár tanítványaiként. Fehér Péter Dániel a legidősebb fiú élsportoló, tavaly a kerületben "jó tanuló, jó sportoló" elismerésben is részesült. Karatesként sok nemzetközi és hazai versenyen végzett dobogós helyen, többszörös Magyar Bajnok, 2016-ban pedig megszerezte a kvalifikációt a 2017-es korosztályos Karate Eb-re. Idén III. helyezést ért el a középiskolások világversenyén.

Gillemot Marianne a budafokteteny.hu-nak elmondta: "Nagyon büszkék vagyunk az őseinkre, apukám és a nagypapám tudományos területen értek el komoly sikereket, a dédnagypapám, Gillemot Ferenc pedig kiemelkedő sportsikereket, de mindannyiuk életében nagyon fontos helyen volt és van a sport. A családunk Gillemot Ferenc halálának 100 évfordulója alkalmából az alábbi ünnepségeken vesz részt: november 7-én táblaavatás a Markó utcai iskolában, itt Péter fiam is mond pár szót arról, hogy sportolóként milyen érzés egy ilyen üknagypapa utódjának lenni. November 9-én pedig emlékülés és koszorúzás lesz, katonai tiszteletadással a Fiumei úti temetőben."

Böjte Csaba atya, az emléktúrát szervező Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója az MTI-nek úgy fogalmazott: Gillemot a XXI. század fiataljai számára is példakép lehet. "Mi erdélyiek tiszteljük, szeretjük azokat, akik értünk kiálltak. Nagyon meghatott, hogy Gillemot Ferenc önkéntesen eljött ide, hogy a bajban lévő testvérei mellé álljon. Ami a sporteredményeit illeti, ő volt az 1900-as évek elejének Puskása, vagyis nem csak izmai voltak, hanem szíve is" - fogalmazott a ferences rendi szerzetes, aki hozzátette, olyan embereket szeretnének nevelni, akik az egykori kiváló labdarúgóhoz hasonlóan ügyesek, talpraesettek, bajnokok, de szívük is van és a legnagyobb áldozatot is képesek meghozni.
"Őrültség, céltalan butaság volt a világháború, amit minden józan ember visszautasít, de a nehézségeken belül valakinek a helytállását, hősi mivoltát értékelni kell" - fogalmazott Böjte atya, aki a térségben található dévai, szászvárosi és petrozsényi gyermekotthonok fiatal lakói számára szervezett emléktúrát, kegyeleti főhajtást, majd ezt követően futballmeccseket. Az eseményhez csatlakozott a Magyar Labdarúgó Szövetség is, amely ajándékokat küldött az erdélyi városba.

 

Kapcsolódó képgaléria: