Ugrás a tartalomra

„Gratulálunk! Ön nyert!” – vagy mégsem? A rendőrség telefonos csalókra figyelmeztet.

2017. január 30. hétfő
Ha nyert, nem Ön fizet! – hívja fel a figyelmet a megtévesztő körülményre a rendőrség. Az utóbbi időszakban több olyan bűncselekmény ügyében indult büntetőeljárás, melynek elkövetési módozata az volt, hogy a sértetteket telefonon keresztül azzal a legendával ejtette tévedésbe az ismeretlen elkövető, hogy nyereményjátékban kisorsolták nyertesként és a nyeremény átvételének feltétele, hogy pénzt töltsenek fel különböző telefonszámokra.
„Gratulálunk! Ön nyert!” – vagy mégsem? A rendőrség telefonos csalókra figyelmeztet.

 Az elkövetések nem kizárólag kerületünkre jellemzőek, sajnos mind a fővárosban mind pedig országosan megszaporodtak ezen elkövetések. 

Nagy értékű ajándékok helyett komoly anyagi veszteség érheti Önt, amennyiben bedől a csalóknak, akik nyereményekre hivatkozva próbálják megtéveszteni. Az utóbbi időben történtek olyan esetek, hogy kéretlen telefonálók közismert áruházláncok nevében nyereményjátékra, vagy nyeremény-azonosításra hivatkozva kerestek meg telefonon keresztül budapesti lakosokat, és azt állították, hogy a telefonszámukat "kisorsolták". A nyeremény átvételéhez azonban, szükségük van arra, hogy a nyertes személy, egy ATM automatán keresztül több tízezer forint értékben, mobiltelefon feltöltéseket hajtson végre a hívók által megadott telefonszámokra.

A jóhiszemű és gyanútlan sértettek, reménykedve az ígért több százezres, de akár milliós nagyságú pénzösszeg, vagy nagy értékű tárgy elnyerésében, a felszólításnak eleget tesznek és a csaló által diktált számsorra feltöltést hajtanak végre a kijelölt ATM-nél. Azonban ezt természetesen nem követi az ígért nyeremény átadása, átutalása.

A rendőrség kéri, hogy ha ismeretlen személy ilyen történettel jelentkezne Önnél:

-            Semmilyen körülmények között ne utaljon át pénzt és ne keressen fel bankautomatát a csalók által megadott kódok vagy telefonszámok beütése céljából!

-             Ne adja ki telefonon keresztül személyes – többek között bankkártyájának – adatait, valamint ne árulja el lakcímét vagy tartózkodási helyét!

-             Járjon el körültekintően, hívja fel a megnevezett céget és ellenőrizze a hívás hitelességét! Ezzel az érintett vállalkozást is segíti, hiszen tudomásukra juttatja, hogy a nevükben élnek vissza mások jóhiszeműségével.

Hívták telefonon, de nem tudja, hogy mit tegyen?

Ha ilyen jellegű bűncselekmény áldozatává vált hívja a 107-es, 112-es központi telefonszámok valamelyikét vagy jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöld számán.