Ugrás a tartalomra

Guinness-rekord-kísérlet a Gádor Általános Iskolában

2016. május 30. hétfő
Harminchat általános iskolában 3039 diák mosott kezet egyszerre helyes módszerrel
Guinness-rekord-kísérlet a Gádor Általános Iskolában

Az E-Bug és az ÁNTSZ szervezésében május 5-én, a Kézmosás világnapján Guinness-rekord-kísérletre készült Magyarország. A kézmosásoktatásnak a skótok által felállított világrekordját szerették volna megdönteni. Az akcióban részt vett a Gádor Általános Iskola is.

Negyven diák vett részt a Gádor Általános Iskolából abban a Guinness-rekord-kísérletben, amelyet az E-Bug és az ÁNTSZ szervezett május 5-re, a Kézmosás világnapjára. A tanulók a rekordkísérlet ideje alatt sok érdekes kísérleten vehettek részt. Ilyen volt például a tüsszentést imitáló permetezés: a diákoknak egy viráglocsolóval kellett kifújniuk színezett vizet egy hosszú fehér papírra, melynek távolságát mérőszalaggal is lemérték. Így jól láthatóvá vált, hogy a baktériumok milyen messze eljuthatnak egyetlen tüsszentéssel. A kísérletekből az is kiderült, hogy a zsebkendő használata mennyire fontos, hiszen a kezünkre kerülő bacilusok nagyon sokáig ott is maradtak.

– A légúti és emésztőrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé a legtöbb iskolai hiányzásért, pedig gyakran egy egyszerű kézmosással védekezhetnénk ellenük – mondta az előadásokat tartó védőnő. A diákok gyorsan megtanulták a helyes kézmosás hat lépését. A gyakorlás után kezdődhetett a rekordkísérlet, amit három kamera is rögzített. A megdöntésre váró rekord: 36 általános iskolában összesen 3039 diák mosott egyszerre, helyes módszerrel és alapossággal kezet. A rekord elbírálása még folyamatban van, szurkolunk a sikerért. (Viszkocsil Dóra)