Hírek

Gyászjelentés
dr. Örsi Károly
2015-04-01

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy kerületünk lakosa dr. Örsi Károly, a magyar kertépítészet és műemlékvédelem kimagasló alakja, a hazai történeti kertvédelem megalapítója és megszervezője 2015. március 29-én, életének 78. évében elhunyt.

"A kert- és tájépítő az, aki építi a természetet, ott, ahol az eleve szegényes, vagy az emberi "fejlődés" tette azzá. Eleink nagyszerű épített kertjei az világ legszebb részei közé tartoznak, megőrzésük, helyreállításuk elemi érdekünk - és történelmi kötelességünk"... vallotta egy korábbi írásában.

Károly az 1960-as évek közepén került az egykori Országos Műemléki Felügyelőséghez. Személyével indult el a magyar kertvédelem, amelynek haláláig meghatározó alakja maradt. Számtalan jelentős kastélypark, történeti kert helyreállítása, megmentése és rengeteg középkori kistemplom és jelentős műemlék környezetének tervezése fűződik a nevéhez. Rendkívül biztos ízlésű tervező volt, és munkáit mindvégig a helyszín iránti alázat hatotta át.

Kezdetektől fogva a történeti kertek védelme, megőrzése volt legfőbb célja. 1972-ben összeállította a magyarországi történeti kertek listáját, majd szisztematikusan megyénként végigjárta, leírta a jelentős kerteket. Több ezres dia- és fotóanyaga óriási jelentőségű, mára forrásértékű. Kidolgozta a helyreállítás, rekonstrukció alapelveit, kerttörténeti kutatásokat végzett, komoly oktató, ismeretterjesztő tevékenységet folytatott cikkeivel, előadásaival. Szakmai hozzáértése, kitartása, iskolateremtő munkássága a társszakmákkal is elismertette a műfaj létjogosultságát.

Kiemelkedő tevékenységét több szakmai és állami elismeréssel, díjjal jutalmazták. 2002-ben Ormos Imre emlékérmet, 2010-ben Rados Jenő emlékérmet, 2014-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozatát kapta meg, de számos település is elismerésben részesítette értékmentő munkájáért. Hosszú éveken keresztül volt az ICOMOS MNB vezetőségi tagja, a Történeti Kertek Szakbizottságának elnöke, s mai napig is tiszteletbeli elnöke.

Alakja már életében legendássá vált, hamisítatlan stílusa mondásai egy mára eltűnőben lévő világ derűjét őrizték. Neve hallatán az arcokon átfut egy mosoly, mert mindenkinek van egy története: egy kiszállás, egy cukrászda, egy jó hely, amit az ország legeldugottabb szegletében is tudott, hogy hol keressen, és ahol őt is régi ismerősként üdvözölték.

Az utolsó pillanatig dolgozott.

Forrás: http://www.tajepiteszek.hu/gyaszjelentes-dr-orsi-karoly