Ugrás a tartalomra

Győzedelmes Campona - VIDEÓVAL FRISSÍTVE

2023. május 22. hétfő
Megelevenedik a régmúlt a Nagytétényi Kastélymúzeumnál.
Győzedelmes Campona - VIDEÓVAL FRISSÍTVE

Campona Victrix Győzedelmes Campona. Ezen a néven nyílt meg szombaton a Kastélymúzeum mögötti területen egy páratlan szépségű és gazdagságú kiállítás, amely a Nagytétény a római korban alcímet is viselhetné. Az eseményre nagy erőkkel vonult fel a Magyar Nemzeti Múzeum, L. Simon László főigazgató nyitotta meg a látványos hagyományőrző-harcászati bemutatóval dúsított eseményt.

Szombat déltájban szép számmal gyülekeztek az érdeklődők és a meghívottak a nagytétényi Kastélymúzeum mögötti területen, amely egykor uradalmi istálló volt, de ma már a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményének, a Campona Victrix Győzedelmes Campona című kiállításnak ad otthont.

Campona – amely a budatétényi bevásárlóközpont neve is – a rómaiak Limes menti segédcsapattáborának elnevezése volt csaknem kétezer éve. A tábor maradványait 1934-ben a nagytétényi barackosban egy gazdálkodó fedezte fel faültetés közben, amikor meglelt egy feliratos oltárkövet.

Gyakorlatilag ez volt az egyik előzménye közel kilencven éve annak, hogy most megnyithatta kapuit az érdeklődők előtt a csodás lapidárium (kőtár) a mára nagyszerűen felújított istállóban berendezett kiállításon, hivatalos nevén régészeti kiállítóhelyen és látogatóközpontban.

– Nagy esemény ez a megnyitó múzeumunk, de azt hiszem, Nagytétény történetében még nagyobb – nyilatkozta a Városházi Híradónak Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-muzeológus munkatársa, a pazar kiállítás kurátora. – Generációk álma valósult meg, hiszen az első leletek feltárása, 1934 óta folyamatosan tervben volt egy ilyen kiállítás létrehozása. Az a bizonyos 89 évvel ezelőtti felfedezés a saját korában régészeti világszenzáció volt, bejárta a korabeli sajtót is. Járdányi Paulovics István régész, egyetemi tanár kezdte meg az ásatásokat, amelyek lényegében a mai napig folytatódnak. A rómaiak Camponája a IV. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett, ezért kapta meg az erőd a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet.

A megnyitón beszédet mondott Karsay Ferenc, kerületünk polgármestere és Németh Zsolt képviselő, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, no és természetesen L. Simon László, a nemzeti múzeum főigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy ritkaságszámba menő, pártokon átívelő összefogás eredménye a kiállítás és látogatóközpont, hiszen a fővárosi és a kerületi önkormányzat, a MÁV és a Miniszterelnökség is hozzájárult az anyagi háttér megteremtéséhez, utóbbi 300 millió forinttal.

„A nagytétényiek és az egész kerület megkülönböztető jele a kultúra tisztelete és ápolása. A barlanglakás kiállítóterünk Budafokon található, de népszerűek a Magdolna Udvar helytörténeti kiállításai és a kortárs művészeti tárlatok is. Itt egy kicsit távolabbi helytörténetnek lehetünk tanúi, a kiállítás a győzedelmeskedő Campona történetét meséli el” – mondta Karsay Ferenc polgármester, aki arra kérte a résztvevőket, hogy hozzák el az unokáikat, gyermekeiket is, hogy minél többen láthassák a különleges kiállítást.

„Egy régészeti tárlat mindig nagyon különös dolog, főleg, ha az a saját otthonunkban, környezetünkben található. Hosszú út vezetett idáig, sok ember áldozatos és elszánt munkája, víziója, hite, hogy ez egyáltalán létrejöhetett” – méltatta a kiállítást Németh Zsolt, aki megköszönte, hogy egy modern, látványos régészeti parkot hoztak létre.

Ch. Gáll András

fotó: Horváth Tamás