Ugrás a tartalomra

Győzött az önkormányzat!

2022. május 26. csütörtök
A Kúria jogerős ítélete szerint önkormányzatunk szabályosan írt ki közbeszerzéseket 39 utca aszfaltozására, és jogsértően büntették meg az önkormányzatot.
Győzött az önkormányzat!

A Kúria kimondta, hogy önkormányzatunk nem követett el jogsértést. A Kúria által hozott határozat ellen felülvizsgálatnak nincs helye. Ez egy sok éve húzódó ügy: akkor kezdődött, amikor az önkormányzat által kiírt közbeszerzéseket megtámadta a Transparency International. A Közbeszerzési Döntőbizottság ez alapján kiszabott hárommillió forint büntetést. A lényegi kérdés az volt, önálló-e egy utca felújítása, vagy csak egyben kap értelmet az összes. Vagyis a részekre bontás tilalma értelmezhető-e.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) döntését az önkormányzat bírósági útra terelte. Az elsőfokú bíróság az önkormányzat javára döntött és kimondta, hogy szabályos volt a közbeszerzési kiírás. Ez alapján megsemmisítette a KD döntését, és új eljárásra utasította a szervet.

Azonban az új eljárásban ismét büntetett a Közbeszerzési Döntőbizottság, csak ezúttal nem három-, hanem kétmilliós bírságot szabott ki az önkormányzatra. A Fővárosi Törvényszék elé került az ügy, amely úgy határozott, hogy jogsértő volt a büntetés kiszabása.

Ezzel még mindig nem zárult le az ügy, mert az alperes fellebbezett az ítélet ellen. A Kúria ennek az ügynek tett most pontot a végére.

A Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely szerint az önkormányzat jogszerűen járt el és a Közbeszerzési Döntőbizottság jogsértő módon szabott ki büntetést az önkormányzatra.

Karsay Ferenc polgármester örömét fejezte ki, hogy lezárult az ügy és kiderült, hogy az önkormányzat nem hibázott.