Ugrás a tartalomra

Ha kirándulunk, szálljunk kisvasútra!

2022. november 16. szerda
Gáspár János: „Sokat tettünk a kisvasutak megmentéséért”
Ha kirándulunk, szálljunk kisvasútra!

Egy év kihagyás után kerületünkben rendezték meg a Kárpát-medencei Kisvasutak Találkozóját. Az egész napos programra sokan érkeztek a Klauzál Házba, ahol a megjelent szakemberek előadásaiból leszűrhető, érdemes a kis pöfögőkön bebarangolni hazánk legszebb tájait, mert gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élmény az utazás a hangulatos járműveken. Jönnek a szünidők, a családi programok, szálljunk kisvasútra!

Abban, hogy ma egyáltalán beszélhetünk magyarországi kisvasutakról, felvirágzásukról, óriási szerepe van egy lelkes vasútimádónak, Gáspár Jánosnak, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány vezetőjének, aki 30 évvel ezelőtt adta ki a jelszót: Mentsük meg a kisvasutakat! S sikerült! Ő és a kerületünkben élő Bacsinszky Tibor, a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület elnöke nyitotta meg a rangos találkozót.

– Hány éve szervezi ezeket a találkozókat? – kérdeztük Gáspár Jánostól, aki több előadást is tartott az évek alatt a budafok-tétényi iskolákban Baross Gáborról, a „vasminiszterről”, akinek Baross-telepi szobránál tíz évvel ezelőtt emléktáblát helyezett el.

– Huszonhét éve, és örülök, hogy most itt, a Klauzál Házban kaptunk méltó helyet rendezvényünkhöz. Azért indítottuk el annak idején a találkozósorozatot, mert mikor végveszélybe kerültek hazánkban a kisvasutak, csak a lelkes szervezőmunkánknak, fellépésünknek volt köszönhető, hogy nagy részüket sikerült megmentenünk. Ma az országban 27 kisvasút működik, és forgalmuk, népszerűségük bizonyítja, hogy érdemes volt megmenteni ezeket.

– Melyek a leglátogatottabbak?

– A budapesti gyermekvasúton kívül például a szilvásváradi és a lillafüredi, amelyekre évente több mint háromszázezren váltanak jegyet!

– Miért olyan népszerűek a kisvasutak?

– Mert remek családi programokat nyújtanak, kivezetnek a természetbe, a jó levegőre, és részévé vált a turizmusnak, sőt az iskolai oktatásnak is, hiszen a tanárok bemutathatják az erdők növény- és állatvilágát. Emellett a térség nevezetességeivel is megismerkedhetünk egy-egy kirándulás alkalmával.

– Mire a legbüszkébb azonkívül, hogy munkatársaival sikerült megmenteni jó néhány kisvasutat az enyészettől?

– Arra, hogy minden kisvasútnak van egy napja, amikor megünnepeljük, és amelyeken bizony több ezren vesznek részt. Rájöttek az emberek, hogy nemcsak szépek, hangulatosak ezek, hanem igazi műszaki értékek, műemlékek is. Itt van a tanítási szünetek ideje, ezért arra biztatom a budafok-tétényieket, hogy minél többször üljenek kisvasútra, mert remek program rajta utazni. De a határon túli tájak felfedezésére is alkalmas, erről beszélt ezen a konferencián a kerületben élő Kertész László, aki az osztrák és szlovén kisvasutakat ajánlotta figyelmünkbe képekkel illusztrált színes előadásában.

Temesi László