Ugrás a tartalomra

Hagyomány és merészség

2024. augusztus 30. péntek
A Várszegi Borászat két standon is várja a látogatókat a borfesztiválon
Hagyomány és merészség

Budafok egyik legnépszerűbb pincészete, a 2010-ben alapított Várszegi Borászat egykor az Éberhardt család birtoka volt. Később, az államosítás idejében Hungária pezsgők készültek itt, az állami irányítású Hungarovin irányítása alatt. A kétszáz éves pincében a 2010-ben alapított borászat mindent az eredeti állapotára próbált visszaállítani. És hogy mennyire sikerült, arról már sokan meggyőződhettek a Nagytétényi út és a Borkő utca sarkán található pincészetben. Végül, de nem utolsósorban egyfajta kóstolópinceként is funkcionál, amely egy állandó nyitva tartással rendelkező borbárrá nőtte ki magát, így visszacsempészve a falak közé a pezsgő budafoki boréletet. Várszegi Viktor, a pincészet tulajdonosa és borásza a Városházi Híradónak elmondta, hogy kiváló lehetőségként tekint a szeptemberi borfesztiválra: akik szeptemberben találkoznak először a boraival, azok közül később többen ellátogatnak a Várszegi pincészetbe. A fesztivál ideje alatt az Oroszlános Udvarban és a Piactéren is várja a látogatókat a Várszegi Pincészet.

– A Várszegi Pincészet évek óta rendszeres szereplő a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. Mi az idei kínálat a szortimenten kívül, esetleg kedveskednek valamiféle meglepetéssel a látogatóknak, borkedvelőknek?

– A Várszegi Borászat szortimentje két termékcsaládból áll, a Várszegi és a Wieland Selection tételekből. A borfesztiválra ezekből válogatunk.

– Mi az általános tapasztalat, a fesztivál jótékony hatással van a forgalomra? Ezt meg tudja erősíteni, üzleti titok felfedése nélkül, de számokkal alátámasztva?

– A fesztiválon való megjelenésünk egyik célja a marketing, és persze az, hogy a résztvevőkkel minél jobban megismertessük a Várszegi-borok világát. A budafoki borfesztiválon kívül minden hónap első szombatján, a Pincejáraton is várjuk a vendégeket. Gyakran előfordul, hogy akik a borfesztivál során találkoznak borainkkal, azok később ellátogatnak a pincészetünkbe.

– A borászat honlapján ekképp jellemzik a célokat: „kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel alapítottuk pincészetünket 2010-ben”. Az újító, kísérletező szemlélet miben jelentkezett a gyakorlatban? Később a koronavírus mennyiben befolyásolta a terveket?

– Folyamatosan fejlesztjük szortimentünket a piaci igények szerint. Minden szüret terméséből igyekszünk limitált mennyiségű különleges termékeket készíteni. A covid-járvány szerencsére nem befolyásolta a borászat hosszú távú terveit.

– A Nagytétényi úton található borbár is várja a vendégeket a fesztivál idején?

– Nem, idén először csak a fesztiválon leszünk megtalálhatók, itt viszont két standon is, az Oroszlános Udvarban és a Piactéren.

(Szilágyi László)