Ugrás a tartalomra

Hagyományőrzés András-napon

2019. december 23. hétfő
Szent András-napi magyar–ukrán hagyományőrző vigasság az Ipartestületben
Hagyományőrzés András-napon

Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat első alkalommal rendezett Szent András-napi magyar és ukrán néphagyományőrző ünnepi vigasságot a Budafok-Tétény Általános Ipartestület épületében. Népviseletek, hétköznapokat és ünnepeket bemutató képek, valamint autentikus zenék jelentek meg a vigasságon, amelyen Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester is részt vett.

„Nagyon hasonló a két ország hagyományháttere, ebben az András-napi időszakban az ifjúság keresi a párját, ami leggyakrabban varázslattal történik, adventet ünnepeljük és készülünk a disznóvágása” – mondta Golovko Okszana, az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Az ünnepi összejövetelen mutatkozhatott be először a nagy nyilvánosság előtt a nemrégiben megválasztott nemzetiségi önkormányzat. Alapítói már huszonöt éve nagyon lelkes tagjai az Ukrán Kulturális Egyesületnek. „A kutúra útján sokkal jobban lehet kommunikálni bárkivel” – mondta az elnök asszony. A 2011-es népszámláláskor negyvenegy kerületi lakos vallotta magát ukránnak. „Én már harminc éve élek itt, Budafok-Tétényben, és nagyon szeretem ezt a kerületet. Rengeteg színvonalas esemény van itt, melyeken szeretnénk mi is megjelenni és bemutatni az ukrán kultúrát, hagyományokat, ételeket, népviselet és szokásokat” – mondta Golovko Okszana, az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Az ünnepségen Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester személyes gondolatait osztotta meg a közönséggel: „Ukrajnában születtem, a kárpátaljai magyarlakta területen, ezért nagyon örülök, hogy itt lehetek.” Hozzátette, hogy sokszor fog majd részt venni az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat programjain, hogy újraélhesse a régi emlékeit.

A néphagyományőrző ünnepi vigasságon ukrán táncokat tanulhattak meg az érdeklődők, majd Kelet-Ukrajnából érkezett asszonyok népballadákat énekeltek a közönségnek.

(Viszkocsil Dóra)