Ugrás a tartalomra

Hagyományőrzés és hazaszeretet

2022. február 28. hétfő
Koszorúzás és Székely polgári bál a Szelmann házban
Hagyományőrzés és hazaszeretet

A hagyományokhoz híven minden év február 19-én megemlékeznek Pentz Endre iskolaigazgatóról az 1935. szeptember 1-jén megnyílt nagytétényi polgári fiú- és leányiskola épületénél. Az ünnepséget idén is Budafok-Tétény önkormányzata szervezte a régi iskolaépület falán 2012-ben elhelyezett emléktáblánál, amellyel a civil egyesület, az adományozók és az iskola egykori végzős diákjai tiszteletüket fejezték ki a hajdani igazgató előtt.

A Pentz család tagjait, az itt végzett diákokat, barátokat és a nagytétényi megemlékezőket Lászlóné Varga Éva a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte. A közösen elénekelt Himnusz után Dindi István ünnepi beszéde következett, amelyből többek között megtudtuk, hogy tizenhárom tanéven át működött az iskola, melynek végig Pentz Endre volt az igazgatója.

A 30-as, 40-es években 400 tanuló járt az intézménybe, többségük nagytétényi. A második világháború után, az 1945/46-os tanévvel vezették be hazánkban a mindenkinek kötelező nyolcosztályos általános iskolát. Államosították az egyházi, társulati és magániskolákat, így a Nagytétényi Társulati Polgári Iskola 1948-ban megszűnt.

– Pentz Endre korszerű módszerekkel irányította az iskolát, fő alapelve a hazaszeretetre nevelés volt. Tanítás után sok kirándulást szervezett a fiataloknak, például egy emlékezetes kerékpártúrát is Erdélybe. A növendékek nemcsak elméleti tudást kaptak tőle és a tanároktól, hanem erkölcsi tartást és emberséget is. Talán ez a titka annak, hogy még ma is többen eljönnek egy évben egyszer és megemlékeznek Pentz Endréről – emelt ki néhány jelentős mozzanatot a helytörténész. A rendezvény a koszorúk elhelyezésével ért véget.

Ezt követően, este tartották meg a Székely Polgári Bált a Szelmann Házban. A rendhagyó bál jótékonysági célokat szolgált. Az ottani árverés bevételeiből a BMTE-pályán szeretnének a legendás Aranycsapat budafoki születésű játékosának, Zakariás Józsefnek emléket állítani egy mellszoborral. A rendezvényen a kerületi elöljárók mellett a meghívottak között volt Németh Zsolt országgyűlési képviselő is.

(Tamás Angéla)